ATLETSKO SP

Amerikancu zlato u utrci na 100 m bez olimpijskog i svjetskog prvaka, Srbija slavi Vuletu

20.08.2023 u 23:30

Bionic
Reading

Amerikanac Noah Lyles novi je svjetski prvak na 100 metara, istrčavši u Budimpešti najbolje vrijeme sezone i osobni rekord od 9.83 sekunde.

Lyles (26), aktualni dvostruki svjetski prvak, ali na 200 m, u Budimpešti je pokazao da je popravio start i suvereno je postao prvakom na stotci. Amerikanac je najavio da će na ovom prvenstvu pokušati spojiti i zlato na 200 metara. Za ostale medalje borio se čak troje sprintera i svi su završili s vremenom od 9.88 sekundi. Tisućinke sekunde su odlučile da srebro ide Letsile Tebogu iz Bocvane, a bronca Britancu Zharnelu Hughesu.

Bila je ovo četvrta pobjeda zaredom Amerikanaca na SP-ima, a svaki put je prvak bio drugi sprinter.

Muško finale na 100 metara na Svjetskom atletskom prvenstvu u Budimpešti prošlo je bez aktualnih vladara sprinta - olimpijskog prvaka Talijana Marcela Jacobsa i svjetskog prvaka Amerikanca Freda Kerleya.

Jacobs, aktualni olimpijski pobjednik, eliminiran je u polufinalu utrke na 100 metara nakon sezone pokvarene bolovima u leđima. Jacobs (28) je završio peti u prvom od tri polufinala, s 10.05 sekundi - njegovim najboljim vremenom sezone, ali nedovoljno za finale.

'Bila je ovo jako teška godina za mene, previše ozljeda, previše problema. Ali želio sam se pokazati ovdje jer je puno ljudi govorilo da se bojim natjecati, utrkivati ​​protiv ozbiljnih protivnika. Nisam se uplašio ni od koga. Ako mogu trčati, hoću, tu sam'.

Istu sudbinu doživio je Kerley, koji je s 10.02 bio tek treći u svojoj polufinalnoj skupini, te je nakraju zauzeo nezahvalno deveto mjesto.

'Nisam stvarno kolabirao. Moji su protivnici danas bili bolji', istaknuo je 28-godišnji Teksašanin.

'Samo moram ići dalje. Bila je to užasna utrka za mene, ali dobro sam, zdrav sam i život ide dalje. Ako još budem na stadionu, gledat ću finale. Inače, neću'.

Srpska atletičarka Ivana Vuleta osvojila je zlatnu medalju u skoku u dalj na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti sa skokom od sedam metara i 14 centimetara iz pretposljednje pete serije, što je najbolji ovogodišnji svjetski rezultat. To joj je prva zlatna medalja na svjetskim prvenstvima na otvorenom, a 15. medalja na velikim natjecanjima. Amerikanka Tara Davis-Woodhall osvojila je srebrnu medalju s rezultatom 6.91 metar iz prve serije, a Rumunjka Alina Rotariu-Kottmann osvojila je brončanu medalju s daljinom od 6.88 metara, koju je skočila u posljednjoj šestoj seriji

Britanka Katarina Johnson-Thompson osvojila je zlato u izvanrednom povratku nakon puknuća Ahilove tetive.Ova 30-godišnjakinja, koja je osvojila naslov svjetske prvakinje 2019., bila je druga na 800 metara u nedjelju - završnoj disciplini natjecanja - ali njezino najbolje osbno vrijeme od dvije minute i 5,63 sekunde bilo je dovoljno da uzme zlato za samo 20 bodova.

Johnson-Thompson završila je sa 6.740 bodova, dok je Anna Hall iz Sjedinjenih Država, prošlogodišnja svjetska brončana medalja, osvojila srebro sa 6.720, a Anouk Vetter iz Nizozemske osvojila je broncu (6.501).Britanka je slomila Ahilovu tetivu 2020. i bila je prisiljena odustati tijekom Olimpijskih igara u Tokiju kada je potrgala mišić potkoljenice tijekom utrke na 200 m.Svjetska i olimpijska prvakinja Nafi Thiam iz Belgije propustila je SP zbog ozljede.

Joshua Cheptegei iz Ugande odvezao je razoran posljednji krug i osvojio treće uzastopno zlato na Svjetskom prvenstvu na 10.000 metara. Svjetski rekorder na 5.000 m i 10.000 m imao je godinu punu ozljeda i borio se da postigne svoju vrhunsku formu, ali u vrućoj, vlažnoj noći u Budimpešti izbio je na čelo u zadnjem krugu i potvrdio svoj autoritet s vremenom od 27:51.42 minuta. Daniel Simiu Ebenyo iz Kenije osvojio je srebro, a Selemon Barega iz Etiopije broncu.

Kanađanin Ethan Katzberg napravio je dosad najveće iznenađenje SP-a osvojivši zlato u kladivu u nedjelju s nacionalnim rekordom od 81.25 metara u petoj seriji. Katzberg (21) je oborio svoj osobni rekord za više od dva metra u kvalifikacijama, a u finalu je otišao još dalje i donio zlato Kanadi.

Olimpijski pobjednik Poljak Wojciech Nowicki osvojio je srebro s 81.02, dok je broncu osvojio Mađar Bence Halasz s 80.82.

Poljak Pawel Fajdek, koji je tražio šesti uzastopni naslov svjetskog prvaka kako bi izjednačio rekord skakača s motkom Sergeja Bubke, završio je četvrti.