PROBLEMI

ABA potvrdila ulazak Dubaija u ligu, Budućnost V. je rekla ne može

19.03.2024 u 22:27

Bionic
Reading

O ulasku Dubaija u regionalnu ABA ligu oglasila se i sama liga, no i KK Budućnost VOLI koja upozorava na nepravilnosti ove odluke

Na sjednici Skupštine ABA lige itd., koja je započela u Zagrebu 12. ožujka 2024., a nastavljena 19. ožujka 2024., članovi Društva su većinom glasova donijeli odluku o prihvaćanju ponude BC Dubai za sudjelovanje u AdmiralBet ABA ligi najmanje tri sljedeće sezone, počevši od sezone 2024/25.

Također, članovi Društva dogovorili su nastavak razgovora o prilagodbama i konačnom obliku ugovora o partnerstvu Društva.

Članovi Društva donijeli su još jedan niz zaključaka i smjernica, koji će osigurati daljnji rast i razvoj svih natjecanja pod okriljem ABA lige j.t.d., jačanje brenda i stvaranje čvrstih temelja rasta financijski prihodi i obitelj sponzora.

Kako smo ranije javljali Partizan je glasovao protiv, Split nije imao pravo glasa, dok se Budućnost nije pojavila na sastanku. No, Podgoričani su se oglasili priopćenjem i dali do znanja da je ova odluka početak novih prijepora unutar same lige. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

'KK Budućnost Voli: Dubai ne može igrati ABA Ligu i pored današnjih odluka Skupštine'

'Iz medija smo saznali da je danas Skupština ABA Lige bez prisustva predstavnika KK Budućnost VOLI, i uz protivljenje KK Partizan i uz ponovno konstantno onemogućavanje KK SC Derby da koristi svoja vlasnička prava stečena osvajanjem ABA 2 Lige još u sezoni 2020/2021, donijela odluku o igranju KK Dubai u ABA 1 Ligi već od sljedeće sezone.

Ako su ovi navodi medija točni, onda je jasno da je današnji okrnjeni sastav Skupštine ABA Lige donio odluke koje su suprotne Društvenom ugovoru i ostalim aktima Društva koje upravlja ABA Ligom.

Nažalost, taj okrnjeni sastav je zanemario činjenicu da je jednoglasnost u odlučivanju članova ovog javnog trgovačkog društva registriranog u Zagrebu, između ostalog neophodna za: - proširenje ABA 1 lige - pristup klubova iz drugih država samoj Ligi (po važećem Društvenom ugovoru to je omogućeno Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori) - odobravanje sudjelovanja klubova koji to nisu osigurali osvajanjem ABA 2 Lige ili razigravanjem na kraju sezone; KK Budućnost VOLI nema ništa protiv da se Dubaiju već od sljedeće sezone omogući igranje u ABA 1 Ligi, ali insistira na tome da taj prijem bude obavljen uz poštovanje Ugovora i Statuta, a ne da se na način koji je primijenjen danas na Skupštini, KK Dubai dovede u veoma nezavidnu situaciju: a to je da bez ponavljanja Skupštine i suglasnost i svih članova Društva jednostavno KK Dubai neće moći igrati ABA Ligu.Također,posljednjeplasiranim klubovima ABA 1 Lige i najbolje plasiranim klubovima ABA 2 Lige se daje lažna nada da bi moglo biti više mjesta u ABA 1 ligi već od sljedeće sezone i ako je jasno da se ova sezona mora završiti po sada važećim pravilima. Zbog toga očekujemo da će sudionici Skupštine koji su danas donijeli pogrešne, pravno neodržive i neprovedive odluke, ipak sagledati situaciju na pravi način i donijeti odluku da se održi nova Skupština ABA Lige na kojoj će na Statutom i Ugovorom propisani način (jednoglasno) donijeti odluke o:

  • novim zakonskim zastupnicima Društva (što je trebalo uraditi još na kraju prethodne sezone);
  • konačnom prijemu KK SC Derby u članstvo javnog trgovačkog društva (što je trebalo učiniti na kraju sezone 2020/2021) i na taj način konačno utvrditi vlasnička struktura s 12 klubova članova društva;
  • proširenju broja zemalja iz kojih će klubovi igrati ABA Ligu (bez koje odluke KK Dubai ne može igrati ABA Ligu);
  • dozvoli da iz jedne države ABA 1 Ligu može igrati šest ekipa ako ABA liga ima 15 ili više sudionika;
  • obaveznom preoblikovanju javnog trgovačkog društva u d.o.o. (na čemu se radi već skoro tri godine).

Jedino na taj način će se omogućiti da KK Dubai uđe u ABA Ligu na velika vrata i da samo društvo i ABA Liga funkcioniraju na najvećem mogućem nivou. Ako navedeno izostane i ne utvrdi se vlasnička struktura od 12 klubova, jasno je da može doći do situacije u kojoj se neće znati koliko klubova igra ABA 1 Ligu i da će natjecateljska sezona od sljedeće sezone biti potpuno neregularna (ako je uopće bude). Ne može se isključiti i da pojedini članovi Društva, pa i neki koji su danas na Skupštini glasali za sporne odluke zatraže svoju zaštitu pred nadležnim pravosudnim organima', navodi se u priopćenju KK Budućnost VOLI.

Standings provided by Sofascore