UTRKA PO BASKIJI

Slovenca Rogliča moglo skupo koštati što je pred ciljem otišao u krivom smjeru

01.04.2024 u 18:46

Bionic
Reading

Slovenac Primož Roglič (Bora-hansgrohe) pobjednik je pojedinačnog kronometra voženog u ponedjeljak ulicama Iruna, kojim je započelo 63. izdanje jednotjedne biciklističke utrke po Baskiji (Itzulia Basque Country), što se boduje za UCI WorldTour.

Dionicu od 10 kilometara s jednim kategoriziranim usponom Roglič je svladao za 12 minuta i 34 sekunde, što nitko od njegovih konkurenata nije uspio nadmašiti. Roglič je mogao postaviti i bolje vrijeme, ali je na zadnjem zavoju, umjesto da skrene prema cilju, otišao servisnom cestom te se morao zaustavljati i vraćati, a pri tom je manevru izgubio desetak sekundi.

Ipak, ni to ga nije spriječilo da u ponedjeljak proslavi svoju prvu pobjedu u dresu njemačke momčadi Bora-hansgrohe u koju je došao ove sezone iz nizozemske Visme u kojoj je tijekom osmogodišnjeg razdoblja ostvario sve svoje najveće uspjehe, postavši trostruki pobjednik španjolske Vuelte i osvajač prošlogodišnjeg izdanja talijanskog Gira.

Za Rogliča je ovo 81. profesionalna pobjeda u karijeri te peta etapna pobjeda na utrci po Baskiji, na kojoj je dvaput bio i ukupni pobjednik (2018. i 2021.). Zanimljivo, svih pet etapnih pobjeda Roglič je ostvario na pojedinačnom kronometru.

Aktualnom olimpijskom pobjedniku u utrci na kronometar najviše se u ponedjeljak približio Australac Jay Vine (UAE Emirates) koji je na cilj došao sa sedam sekundi lošijim vremenom. Treći je bio Danac Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) sa zaostatkom od deset sekundi, dok je aktualni svjetski prvak na kronometar, Belgijac Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), zaostao za 11 sekundi, s time da je u jednom oštrijem zavoju doživio pad koji mu je odnio nekoliko sekundi, a donio ogrebotinu na desnom bedrenom mišiću.

Peti je bio aktualni dvostruki pobjednik Tour de Francea i nekadašnji Rogličev momčadski kolega, Danac Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike), koji je za 34-godišnjim Slovencem zaostao za 15 sekundi.

Vingegaard brani prošlogodišnji naslov osvojen na ovoj utrci, a Roglič i Evenepoel bi mu trebali biti najveća prepreka na putu prema drugoj uzastopnoj pobjedi.

Pred biciklistima je još pet etapa, a u utorak bi do izražaja trebali doći sprinteri, jer će na trasi od Iruna do Kanba, dugačkoj 160 km, morati svladati samo jedan uspon treće kategorije.