STARIJI U SJENI MLAĐEG

Zašto za Ahmada nema mjesta u Hajduku?

27.09.2010 u 09:24

Bionic
Reading

Kada je prije nešto više od godinu dana predsjednik Hajduka Joško Svaguša doveo braću Sharbini na Poljud, mediji su najavljivali da će 'zakon braće' nakon Kantride zavladati i Poljudom te da će Sharbinijevi zatrpati protivničke mreže. Godinu poslije, mlađi brat, Anas, koliko-toliko je standardan, premda ni on ne igra u nekadašnjoj formi, dok je stariji, Ahmad, čvrsto prikovan za klupu

Premda je od njegova dolaska na Poljud prošlo već više od godinu dana, stariji brat Sharbini odigrao je svega 14 utakmica, u kojima je redovito ulazio s klupe ili bivao zamijenjen – samo je jednu odigrao od prve do zadnje minute – debi protiv Rijeke. I dok Ahmad strpljivo šuti i trenira, Splićani se pitaju zašto jedini robusni centarfor Hajduka ne dobiva prilike, a trener Stanko Poklepović za njega kaže kako ne zna zašto ga uopće i na klupi drži.

Ahmadovi problemi počeli su prelaskom na Poljud. Već u prvoj utakmici u dresu Hajduka, koja je igrom slučaja igrana u njegovoj Rijeci, požalio se na bolove u preponama. Kasnije, po povratku u Split, dijagnosticirana mu je upala prostate, pa je liječenje potrajalo. Dok se Ahmad vratio treninzima 'bili' su pod palicom novog trenera Edoarda Reje uhvatili ritam koji Ahmad nije uspijevao pratiti. Vlak koji je krenuo sa stanice više nije uspijevao uhvatiti ni na zimskim pripremama u Marbelli. Otišao je Reja, došao Špaco, no Ahmad priliku nije dočekao. Nije se nametnuo ni nakon ljetnih priprema u Sloveniji.


Njegova najveća prepreka je Hajdukov sustav 4-2-3-1, u kome su tri mjesta iza špica rezervirana za Ibričića, Tomasova i njegova brata Anasa, a mjesto u vršku napada za brzanca koji može pobjeći protivničkim obranama. Tu je poziciju Vukušić objeručke prihvatio, a on je, zajedno s Čopom, koji svoju prigodu čeka na klupi, najbolji strijelac Hajduka s devet golova. Ahmad je zabio svega jedan.

Objektivno, za Ahmada nema niti će biti puno prigoda, čak ni u ovako zgusnutom rasporedu srijeda - subota. Kako zbog sustava igre, tako i zbog toga jer mu Stanko Poklepović ne vjeruje. Hajduku se više isplati ulagati u mlađe Vukušića i Čopa, koji će sutra-prekosutra prodati i na njima zaraditi. Šteta, jer Ahmad itekako može pomoći. Uostalom, sa 52 postignuta pogotka još je uvijek među 30-ak najboljih strijelaca u povijesti HNL-a, a tek je ugasio dvadeset i šest svjećica na rođendanskoj torti.