PRVA HNL - 2. KOLO

Rijeka šokirala Dinamo u Maksimiru

31.07.2010 u 22:53

Bionic
Reading

U subotu je odigrano pet utakmica drugog kola Prve HNL. U derbiju je Rijeka u Maksimiru iznenadila Dinamo 2:1, Zagreb je također kao gost svladao Istru 1961 (2:0), domaće pobjede ostvarili su Split (4:0) i Zadar (2:0) protiv Varaždina odnosno Karlovca, a na Šubićevcu, u susretu Šibenika i Cibalije, nije bilo pogodaka

DINAMO – RIJEKA 1:2

Dinamo je i drugu utakmicu u Maksimiru odigrao pred mizernim brojem gledatelja. Iako je susret s Rijekom nazvan derbijem kola, na tribinama je bilo oko 1500 ljudi koji su uživo vidjeli posrtaj hrvatskog prvaka. Bila je to tek četvrta pobjeda Rijeke u metropoli u 27 dvoboja HNL-a (21 ima Dinamo), a treba spomenuti da je u zadnje tri utakmice u Maksimiru momčad s Kantride primila 16 golova.

No niz 'modrih' golijada protiv Riječana je prekinut, a Zajecova družina je pokvarila atmosferu prije uzvratne utakmice trećeg pretkola Lige prvaka protiv Sheriffa.

Iako je Dinamo diktirao tempo, više imao loptu u nogama, kao i izglednih prilika, gosti su s(p)retno stigli do cijelog plijena. Za domaćina je dobro počelo, jer je Sammir s nekoliko metara u pogodak pretvorio odlično Vrsaljkovo dodavanje s desnog boka. No prednost je brzo nestala. U 23. minuti Đalović je u kontri opalio s više od 20 metara, Lončarić je odbio loptu, a na nju je naletio Rodić te je pospremio u mrežu. Nakon toga je Dinamo pritisnuo, najopasniji je bio Ibanez, ali rezultat se do odmora nije mijenjao.

U nastavku je Dinamo prijetio iz svih pozicija. Pokušavali su Vrsaljko, Slepička, Badelj i Sivonjić, ali je na vratima bio fantastični Lisjak, zasigurno najveći junak maksimirskog dvoboja. U 73. minuti Štrok je izveo slobodnjak s desne strane, a njegovu loptu je glavom u vlastitu mrežu neobranjivo pospremio Badelj. Nakon toga je krenula opsada Rijekinih vrata, no gosti su zatvorili sve prilaze i zasluženo se osladili pobjedom.

ZADAR - KARLOVAC 2:0

Zadar je upisao prvu pobjedu, a u Stanovima je pao Karlovac. Nije bilo lako, ali domaćin je iskoristio svoje prilike, dok su ofenzivci gostujuće družine bili nemoćni pred odličnim vratarom Ježinom. Prvi pogodak djelo je kapetana Terkeša koji je iskoristio asistenciju Mršića te je sa 16 metara precizno pogodio za prednost. Sve muke domaćina prestale su u 80. minuti. Tada je Mršić izveo slobodnjak, a na odbijenu loptu Sunare naletio je Santini i s lakoćom poentirao.

SPLIT - VARAŽDIN 4:0

Utakmica u Parku mladeži imala je predznak - povijesna. Taj je stadion po prvi put ugostio prvoligaški dvoboj HNL-a, a domaćin je stigao do prvog trijumfa. U prvom poluvremenu Split je imao inicijativu, ali Varaždinci su lako izlazili na kraj s pokušajima 'crvenih' sve do 45. minute, kada je Brezovec izgubio loptu, a Žužul zatresao mrežu za vodstvo i slavlje četiri tisuće gledatelja. U drugom dijelu na terenu je postojala samo jedna momčad, a prva tri boda Splita potvrdili su Bučan (62, 73) i Obilinović iz kaznenog udarca (78), nakon čega je isključen i gostujući igrač Sušac.

ŠIBENIK - CIBALIA 0:0

Bio je to okršaj dva kluba koja su ove sezone igrala Europu, ali su svoje putovanje Starim kontinentom i završila. Pritisak je bio na leđima Šibenčana koji su otvorili ligu porazom, za razliku od Vinkovčana koji su imali tri boda na kontu. Domaćin je pritiskao, no Cibalia je na sve imala odgovor. Nije to bila utakmica koja je oduševila, a momčad sa Šubićevca žalit će za situacijama u kojima su se našli Alispahić, Božić i Jurić. S druge strane, Cibalia može biti prezadovoljna bodom, a da je Baraban imao svoj dan, mogla se vratiti kući i s cijelim plijenom.

ISTRA 1961 – ZAGREB 0:2

'Pjesnici' iz Kranjčevićeve ušli su 'raspjevano' u prvenstvo. Momčad koja se prošle sezone borila za ostanak u prvoligaškom društvu u drugom kolu je stigla do druge pobjede. Opet je bilo dva razlike. Nakon Lokomotive (3:1), sada je u Puli pala Istra 1961. Izabranici Ive Šuška zasluženo su stigli do trijumfa, a sve je bilo riješeno u prvom poluvremenu kada su pala oba pogotka, i to oba iz daljine, s oko 25 metara. Prvo je u 20. minuti bio precizan Krstanović, a u 40. je i Šovčić svladao Prskala.

Utakmice koje su igrane u petak: