GLAVA U PIJESKU

HNS odlučio: Novinari prenapuhuju namještanja

30.07.2010 u 17:06

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni savez (HNS) daje punu podršku svim tijelima Republike Hrvatske uključenim u istragu oko afere Offside, rekao je predsjednik HNS Vlatko Marković na konferenciji za novinare nakon današnje sjednice Izvršnog odbora HNS-a

'Niti se raspravljalo, niti je bilo razloga da ja na sjednici IO podnesem ostavku,' kazao je odgovarajući na novinarsko pitanje glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić.

Novinarima je nakon sjednice IO-a podijeljeno priopćenje u kojem između ostalog stoji da: 'HNS kao krovna nogometna organizacija želi još jednom iskazati jasan stav glede ilegalnog klađenja i namještanja nogometnih utakmica, kao i drugih kriminalnih aktivnosti vezanih uz nogomet. Osuđujemo bilo kojeg pojedinca koji na bilo koji kriminalni način nanosi štetu nogometu i HNS-u kao nogometnoj organizaciji i svim nogometnim i športskim djelatnicima koji vrijedno obavljaju mnoge poslove i omogućuju svojim radom i športskim zalaganjem da nogomet bude jedan od najznačajnijih športova u Republici Hrvatskoj. Posljednja zbivanja vezana uz aferu Offside, nikako ne govore u prilog tome, međutim ponavljamo da je HNS u potpunosti određen i traži jasne sankcije za počinitelje bilo kojeg kriminalnog djela vezanog uz nogomet. HNS ne samo da osuđuje ovu pojavu, već je pojedincima koji su pod sumnjom da su sudjelovali u izvršenju kaznenih djela izrekao mjeru suspenzije do okončanja kaznenog postupka, kao što to nalaže Zakon o športu, te disciplinski i drugi pravilnici HNS-a.'

Predsjednik HNS-a kazao je da financijsko stanje u našoj krovnoj nogometnoj organizaciji nikada nije bilo bolje, te da je HNS odlučio posebno nagraditi osvajačicu zlatnog odličja u bacanju diska na EP u Barceloni Sandru Perković.

Kazao je da su novinari krivi za ovakve razmjere afere, jer su, po njegovim riječima, slične istrage prije pet mjeseci vođene i u Sloveniji, Austriji, Mađarskoj i Srbiji, ali nigdje nije zabilježen medijiski linč kao u Hrvatskoj.

'UEFA kao krovna nogometna organizacija započela je krajem prošle godine kampanju protiv ilegalnog klađenja i namještanja rezultata za koje smatra da su najveća opasnost za nogometnu organizaciju, a posebno za profesionalni nogomet,' istaknuo je Marković, te rekao da je HNS i prije izbijanja afere Offside formirao komisiju za sprječavanje i borbu protiv ilegalnog klađenja, te da se HNS stavio na raspolaganje tijelima Republike Hrvatske koja provode istražne radnje.

U priopćenju HNS-a stoji da su mediji nažalost pojedine postupke u tijeku istrage počeli tumačiti kao neodlučnost HNS u borbi protiv kladioničarske mafije i započeli s kriminalizacijom cijele nogometne organizacije i nogometne obitelji i zato još jednom uvjeravamo hrvatsku javnost da je interes HNS-a i nogometa da se krivci pronađu i jasno osude.

Predsjednik Marković naglasio je da će HNS po okončanju postupka i po pravomoćnosti presuda biti jednako tako beskompromisan, bez obzira o kojem ili kojim pojedincima u nogometnoj organizaciji se radi.

Na konferenciji za novinare nije bio nazočan Ivan Brleković koji je prijašnjih dana imao više kritičnih osvrta na rad čelnika HNS-a, a pogotovo glavnog tajnika Srebrića. Okupljenim novinarima tek je dobacio kako je podnio ostavku na dužnost predsjednika i člana Komisije za suzbijanje korupcije u nogometu, ali je ostao dopredsjednik HNS-a i član IO-a.