KAZNA ZA KAZNOM

Rasizam na Poljudu kao normalna pojava

08.04.2010 u 11:22

Bionic
Reading

Nije prvi put da bi se utakmica s Poljuda mogla naći na stolu Disciplinske komisije HNL-a. I u prošlosti se Hajduk naplaćao kazni zbog neprimjerenog ponašanja dijela svojih navijača

Hukanje i banane koje su bile usmjerene prema tamnoputim igračima Dinama mogle bi priskrbiti Splićanima novu kaznu. Bilo je toga u ne tako dalekoj prošlosti jako puno.

U prošlom prvenstvu u 15. kolu protiv Rijeke (16. studenoga 2008) Torcida je izvjesila transparent 'White Boys' u kombinaciji s južnjačkom zastavom, a HNS je dobio preko transparenta srednji prst. Kazna je bila 40 tisuća kuna.

Nešto kasnije, u 19. kolu (22. veljače 2009) protiv Dinama Splićani su u HNS-ovu blagajnu morali uplatiti 200 tisuća kuna, a dobili su i utakmicu igranja bez gledatelja zbog 'rasizma, navijačkih izgreda i propusta u organizaciji.'

U 25. kolu, 12. travnja 2009. (Cibalia), opet je bio sporni transparent 'White Boys' na tribinama, a četiri kola kasnije (3. svibnja) hukalo se tamnoputom igraču Varteksa Carlosu. Zajednička kazna za obje utakmice iznosila je 60 tisuća kuna.

Ove sezone je u četvrtom kolu (15. kolovoza) na meti bio napadač Intera Dodo koji sada nosi dres Dinama. Zbog hukanja Hajduk je kažnjen sa 25 tisuća kuna. U 13. kolu (31. listopada) kada je gostovao Dinamo gledatelji su tijekom drugog poluvremena vrijeđali suca povicima 'cigane, cigane' te hukali gostujućem igraču Sammiru. Nova kazna od 40 tisuća kuna.

Ružne scene su opet viđene na Poljudu, Hajduk će opet posegnuti u blagajnu, a evo što kaže HNS-ov disciplinski pravilnik

Rasizam i drugi oblici diskriminacije, Članak 89.

'Tko javno vrijeđa, omalovažava ili diskriminira drugog na rasnoj (uključujući i boju kože), nacionalnoj, regionalnoj, vjerskoj, jezičnoj ili svjetonazorskoj osnovi, kao i tko ističe simbole ili geste koji označavaju nesnošljivost kaznit će se:
- igrač - novčanom kaznom u najmanjem iznosu od 10.000,00 kn, zabranom igranja od tri do šest mjeseci i zabranom pristupa na stadion u vremenu u kojem mu je izrečena kazna zabrane igranja;
- nogometni djelatnik - novčanom kaznom u najmanjem iznosu od 15.000,00 i zabranom obavljanja funkcija u nogometu od tri do šest mjeseci, a zabrana obvezno obuhvaća i pristup na stadion;
- klub čiji navijači usmeno, gestama ili pisanim transparentima vrijeđaju igrače, klub, nogometni savez, nogometne djelatnike ili gledatelje na osnovi iz stavka 1. ovog članka ili ističu simbole iz stavka 1. ovog članka kaznit će se novčanom kaznom od najmanje 25.000,00 kn.

U težim slučajevima, uz novčanu kaznu može se izreći i kazna igranja jedne utakmice na svom igralištu bez prisutnosti gledatelja. Iznimno, ukoliko se novčana kazna izriče klubu koji se natječe u Trećoj i Četvrtoj HNL, Drugoj HMNL, Prvoj i Drugoj HNLŽ i županijskim natjecanjima, najniža visina kazne iznosi 10.000,00 kn.

Ukoliko se ne može utvrditi koji klub podržavaju gledatelji iz stavka 2. ovog članka, kaznit će se klub domaćin.

Svakom gledatelju koji počini bilo koji od prekršaja utvrđenih stavkom 1. ili 2. ovog članka zabranit će se prisustvovanje nogometnim utakmicama u razdoblju od najmanje dvije godine, a sukladno odredbama Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.

Klub čiji igrač ili nogometni djelatnik počine prekršaj iz stavka 1. ili 2 ovog članka kaznit će se kod počinjenog prvog prekršaja oduzimanjem tri boda ili s tri negativna boda, kod počinjenog sljedećeg prekršaja oduzimanjem šest bodova ili sa šest negativnih bodova, kod počinjenog trećeg i svakog sljedećeg prekršaja vraćanjem u niži stupanj natjecanja.

U slučaju da se prekršaji iz stavka 1. ili 2. ovog članka počine na utakmici kup natjecanja, klub čiji su igrač ili nogometni djelatnik počinili taj prekršaj bit će diskvalificiran iz daljnjeg natjecanja.

Sankcije predviđene ovim člankom mogu se ublažiti ili se uopće ne izreći, ako su klub, igrač ili nogometni djelatnik dokazali da nisu odgovorni ili da su odgovorni samo u manjoj mjeri za prekršaje iz ovog članka ili ukoliko postoje neke druge olakotne okolnosti, osobito ako su prekršaji počinjeni s namjerom da bi se igrač ili klub sankcionirali sukladno ovom članku. Postojanje olakotnih okolnosti utvrđuje se na temelju odredbi ovog Pravilnika.'