NEMA MULJAŽA U VARTEKSU

Čehok: Da smo mi Dinamo ili Hajduk, ne bi bilo problema

25.03.2010 u 14:54

Bionic
Reading

Je li isplata plaća zaposlenicima i nogometašima NK Varteksa učinjena protuzakonito? Ako je suditi prema informacijama koje dolaze iz Varaždina, čini se da ne. Gradonačelnik Čehok i vodstvo kluba upravo dokazuju da je sve transparentno i zakonito

'Žao mi je da u vrijeme kada je NK Varteks na vratima finala kupa Hrvatske, kada ima ekipu sastavljenu gotovo isključivo od igrača iz svoje omladinske škole, kada ima perspektivu da i dalje bude nositelj kvalitetnog sporta u Varaždinu, da se stvaraju afere i umjetne situacije te priče koje nikome ne koriste', ističe Zlatko Horvat, varaždinski dogradonačelnik i saborski zastupnik, osvrćući se na tvrdnje da je preko Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina (ZŠUGV) izvršena nezakonita isplata novca varaždinskom nogometnom prvoligašu.

Naime, kako je tek nedavno otkriveno, 23. prosinca prošle godine Grad Varaždin odobrio je ZŠUGV-a 350.000 kuna radi isplate zaostalih primanja zaposlenika, trenera i igrača NK Varteksa. Međutim, kako su utvrdili članovi NO ZŠUGV-a, istog je dana Goran Jukić, tada tajnik Zajednice, a ubrzo nakon toga direktor NK Varteks, naložio isplatu 575 tisuća kuna s računa Zajednice, i to bez odobrenja Izvršnog odbora Zajednice i predsjednika.

'U nastavcima se piše o nekakvim makinacijama i nezakonitostima, ali to nema smisla. Uoči Božića, kad je račun NK Varteksa bio blokiran, a prije toga ni igrači ni zaposlenici nekoliko mjeseci nisu dobili ni kune, osigurali smo za njih sponzorska sredstva koja nisu mogla biti uplaćena na račun nogometnog kluba, jer je tada bio blokiran. Stoga smo iskoristili priliku, odnosno mogućnost da novac isplatimo preko Zajednice. To je neuobičajena metoda pomoći klubu, ali je to bila samo tehnička usluga bez štete i gubitaka i prevare', smatra varaždinski dogradonačelnik koji je ujedno i predsjednik NK Varteksa.

Naglašavajući da s transakcijom u Gradu nemaju 'nikakve neposredne veze', varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok dodaje da je ona išla preko Zajednice samo zato što je NK Varteks bio blokiran.

'To opet pokazuje razinu svijesti u Varaždinu o poštivanju financijskih obveza, za razliku od ostatka Hrvatske. Kad su Dinamo i Hajduk bili dužni milijune ili stotine milijune kuna, onda ih država nije blokirala, a kada smo mi dužni pet milijuna, odmah nas se blokira. Isplatili smo novac preko Zajednice samo da bi plaće dobili ljudi koji ih nisu dobili četiri-pet mjeseci, da nam igrači ne bi došli na središnji trg. Dakle nisu sredstva otišla u privatne džepove, nego igračima. Drukčije nismo mogli isplatiti i molim vodstvo Zajednice da to shvati. Uostalom, radili smo tako i prije toga. Nije to prvi put. Nismo to radili samo za nogomet, nego i odbojku i rukomet i druge sportove. Ne treba se oko toga prepucavati', poručio je Čehok predsjedniku Zajednice Goranu Vučetiću koji zajedno s vodstvom ZŠUGV-a nastoji da varaždinski sport posluje transparentno i zakonito.