BORBA ZA STARI PLAC

Hajduku bingo od 200 milijuna eura

27.10.2009 u 08:54

Bionic
Reading

Hajduk je na pragu velikog pogotka; bilima bi uskoro trebalo biti priznato pravo na Stari plac čime bi klub postao znatno bogatiji

Na Splitskom županijskom sudu ukinuta je prvostupanjska presuda prema kojoj je ragbi klub Nada osporio pravo Hajduku da se uknjiži na vrijedno zemljište nekadašnjeg stadiona. Još vrednije je to što je Županijski sud u istom predmetu odmah presudio u korist splitskog nogometnog prvoligaša čime su ragbijaši izgubili pravo na žalbu.

Hajduku još preostaje dobiti sličan spor s bejzbol klubom Nada koji također osporava pravo Hajduka i grada Splita da se uknjiže na spomenuti teren. I Stari plac će pripasti njegovom izvornom vlasniku Hajduku.

Spor na splitskom sudu vodi se od 1997, a riječ je o stadionu koji je od 1911. do 1979. i prelaska na Poljud koristio Hajduk. Vrijednost samog zemljišta procjenjuje se na 20 do 25 milijuna eura, no ako bi se na njemu dogovorila gradnja i ako bi se pametno investiralo, vrijednost bi skočila i deset puta do čak 200 milijuna eura. Ako pak presuda na koncu bude u korist bilih, stvar će biti do kraja okončana, a vrijednost zemljišta u centru Splita vratit će se Hajduku. Takav scenarij doima se prilično izglednim, a u tome slučaju imovina Hajduka te ne manje važno, njegove dionice skočile u nebo. Oni koji su dionice platili po 500 kuna mogli bi u tome slučaju računati da će minimalno udvostručiti, ako ne i višestruko multiplicirati uloženi iznos.

Naravno, to se samo odnosi na krupne ulagače, jer su oni 'sitni' dionice kupili samo za uspomenu i kako bi pomogli voljenom klubu.

Igrom slučaja spor je na sudu dobio bivši odvjetnik i predsjednik Hajduka Mate Peroš kojeg je ne tako davno Joško Svaguša prozivao zbog lošeg poslovanja s Hajdukom. Sada mu je Peroš svojim odvjetničkim kvalitetama priskrbio čini se mirnu budućnost, a Hajduku stabilan izvor prihoda u dužem razdoblju. Sve pod uvjetom da sud još jednom u istom predmetu protiv drugog tužitelja donese istu odluku, što je prilično vjerojatno.