T-COM PRVA HNL - 5. KOLO

Prekinuta Dinamova serija, Rijeka srušila Hajduk

23.08.2009 u 22:00

Bionic
Reading

Dvobojima na Stanovima i Kantridi kompletirano je peto kolo T-Com Prve HNL. Nažalost, više se tijekom dana pričalo o incidentima navijača, to jest o napadu Armade na braću Sharbini i sukobu Torcide i Bad Blue Boysa u Brinju. Što se nogometa tiče, Hajduku ni braća Sharbini nisu pomogla da dođe do prve pobjede. Rijeka je slavila sa 2:0. Zadar je prekinuo pobjedničku seriju Dinama odigravši na Stanovima 0:0

RIJEKA - HAJDUK 2:0
1:0 Fernandez (13' - 11 m)
2:0 Fernandez (33' - 11 m)

S velikim nestrpljenjem čekao se ogled na Kantridi. Gosti iz Splita, koji još nisu pobijedili u prvenstvu, osnažili su se trenerom Rejom i dojučerašnjim herojima s Kantride - braćom Sharbini. Naravno, to je nudilo scenarij po kojem će Armada na zub uzeti Grobničane. Ipak, osim jednog incidenta u noći sa subote na nedjelju, kada je jedan od Armadinih članova u Opatiji fizički nasrnuo na Ahmada, na Kantridi nije bilo neugodnijih scena. Čak bismo mogli reći da je ugođaj bio pravi nogometni, raspjevan, s nešto dima i puno barjaka.

U takvom okruženju, u kojem je Rijeka zbog odlaska dvojice najefikasnijih igrača bila u podređenom položaju, Rubčićeva momčad pretvorila se u ratničku, i s puno želje i borbe suprotstavila se Hajduku. Splićani su pak, vjerojatno još uvijek privikavajući se na nove igrače i trenera, pokazali napredak u igri i često prijetili vrataru Manceu. I dok su gosti kontrolirali igru, Rijeka je preko jedinog napadača - Matka - prijetila Subašiću. U jednoj brzoj akciji, nakon proigravanja Landeke, vratar Subašić srušio je Matka, a sudac je pokazao na bijelu točku. Sa 11 metara priseban je bio Argentinac Fernandez.

Hajduk je nakon tog gola još žešće krenuo prema golu Rijeke, pa smo mogli zapisati prigode Ibričića, Anasa i Ahmada Sharbinija, ali opet su do pogotka stigli domaćini. Matko je po desnoj strani ušao u šesnaesterac, ali Buljat ga je srušio, pa je sudac opet pokazao na bijelu točku. Fernandez je opet uzeo loptu, a ovog puta pogodio je desni kut i povećao vodstvo na 2:0. Velik rezultatski zaostatak natjerao je goste na još jači juriš prema Manceu. U zadnjih pet minuta ispromašivali su se i Sharbiniji i Ibričić.

U drugom dijelu ritam je malo splasnuo, Rijeka se fokusirala na čuvanje rezultata. Trener Reja uveo je i Cernata, ali ni Rumunj nije napravio ništa specijalno. Tako se u igri Splićana, posebno u kombinatorici, nije dogodilo ništa bitno, jer najčešće su pokušavali prebaciti zadnju liniju Rijeke. Imali su gosti prigode za postizanje golova, ali uglavnom nakon udaraca iz daljine. Jedan takav, jako opasan, stigao je u 59. minuti kada je Anas zapucao loptu malo preko gola.

Junak Rijekine pobjede Matko u 84. minuti mogao je u potpunosti nokautirati goste, ali Subašić je iz tog dvoboja izašao kao pobjednik. Bila mu je to mala utjeha, jer Hajduk i nakon pet kola ne zna za pobjedu te se nalazi tek na 14. mjestu prvenstvene ljestvice.

S druge strane, Rijeka, koja očekuje Nastju Čeha i Radomira Đalovića, te uz nešto puniju blagajnu nakon prodaje Sharbinija, može mirnije čekati nastavak sezone.

ZADAR - DINAMO 0:0

Baš kao što je i najavljivao, Dinamov trener Kruno Jurčić u dvoboj sa Zadrom ušao je s nešto izmijenjenim sastavom u odnosu na onaj protiv škotskog Heartsa. Tako su prigodu od prve minute dobili Calello, Slepička i Sivonjić. Ti su igrači trebali odraditi posao koji su u maksimirskom klubu priželjkivali.

Međutim, sasvim sigurno gosti nisu računali na čvrst otpor domaćina, posebno u prvom dijelu, u kojem su igrači Dalibora Zebića mogli i voditi. Prvu prigodu u petoj minuti imao je Alimanović, ali pogodio je tek vanjski dio mreže. 'Modri' su uzvratili preko Mandžukića u 10. minuti, ali Ježina je lagano uhvatio loptu. Novu prigodu za goste imao je Milan Badelj u 15. minuti, ali njegov je udarac odsjeo na gredi. Još bolju prigodu za goste u 20. minuti imao je Morales, kojeg je odlično proigrao Lovren, ali Čileanac je pucao visoko preko gola.

Do kraja prvog dijela Zadrani su se još više razigrali, a velike prigode imali su Alimanović (33', 45') te Ljubičić (35'), koji je pogodio vratnicu.

Drugo poluvrijeme prigodom su otvorili gosti, ali nakon kornera koji je loše pratio Ježina Bišćan je promašio loptu. Takav, pomalo anemičan nogomet, natjerao je Jurčića na uvođenje Sammira i Papadopoulosa. Na Jurčićevu žalost, ni svježi igrači nisu donijeli napredak u igri, a do konkretnijih prigoda stigli su domaćini. Posebno su vrijedne one Mršićeve iz 71. i 81. minute. Kako je vrijeme odmicalo, Dinamova igra postajala je sve jalovija, bez ozbiljnijih prigoda. Ipak, u zadnjim sekundama i jedni i drugi imali su dvije stopostotne prigode, no Papadopoulos je promašio, dok je na drugoj strani Tomečak blokirao udarac Zadrana. Na kraju su i jedni i drugi mogli biti sretni podjelom bodova.