TORCIDA vs. HNS

'Ne dajte hajdukovce u reprezentaciju'

17.05.2009 u 16:02

Bionic
Reading

Nakon najnovije kazne Hajduku od 60.000 kuna, burno su reagirali navijači splitskog kluba organizirani u Torcidu. Sastavili su proglas u kojem traže 'crno na bijelo' da je transparent 'White Boys' zabranjen, a dotad savjetuju Hajduku da u reprezentacije ne šalje svoje igrače

Klub navijača Hajduka Torcida izdala je proglas u kojima prozivaju čelništvo Hrvatskog nogometnog saveza, jer prema njihovim tvrdnjama Torcida i Hajduk nemaju zadovoljavajući tretman.

'Povodom najnovijeg napada Hrvatskog nogometnog saveza na Hajduk i Torcidu, obraćamo se proglasom svim navijačima Hajduka i hrvatskoj javnosti.

Unatoč višemjesečnim apelima da nam se iz institucija HNS-a javno predoči zakonska odredba prema kojoj se zabranjuje isticanje transparenta 'White Boys' s južnjačkom zastavom, sve što je od gospode iz HNS-a stiglo jest nova financijska kazna za HNK Hajduk u iznosu od 30.000 kuna.

Ponavljamo po tko zna koji put, UEFA je pitanje rasizma na nogometnim stadionima prepustila organizaciji FARE, prema čijem se naputku južnjačka zastava ne zabranjuje, kao ni natpis 'White Boys'.

U čitavoj ovoj farsi, nigdje ne postoji pisani dokument o toj zabrani. Stoga se pitamo po kojoj to pravnoj osnovi gospodin Vlajčević kažnjava Hajduk i iz kojeg razloga takve nezakonite kazne plaća Hajdukov direktor? Do koje granice ide samovolja gospode iz HNS-a govori i podatak da gospodin Brezni poručuje da nikakav zakonski akt HNS-u nije ni potreban! Je li to odgovor na službeni upit jedne navijačke udruge i smatra li gospodin Brezni da je to ispravna vrsta dijaloga s navijačima koja se, izgleda, propagira samo načelno?

Dvostruka mjerila i svojevoljno tumačenje zakona HNS već dugo vremena primjenjuje, ponajprije na Hajduku i njegovim navijačima te naposljetku na svim svojim neistomišljenicima.

Sjetimo se samo neutemeljenih optužbi gospodina Cvrka, povjerenika za sigurnost pri HNS-u, upućenih pripadnicima Torcide nakon utakmice nogometnih reprezentacija Hrvatske i Andore. Je li itko iz HNS-a našao za shodno utvrditi istinitost tih optužbi?

Ili nedavni primjer, gdje se u rekordnom roku kažnjava kapetan Hajduka Srđan Andrić nakon verbalnog napada na suca Pristovnika poslije utakmice s Rijekom, a isto tako se zaboravlja ili svjesno gura pod tapet kako je izvršni dopredsjednik kluba iz Maksimira javno prijetio sucu Svilokosu i njegovoj obitelji pred milijunskim auditorijem. Za takav prijestup gospoda iz HNS-a nisu čak niti podigla tužbu niti su pljuštale kazne, što jasno ukazuje da zakoni ove organizacije nisu za sve isti. Logičko je pitanje imaju li svi klubovi u HNL-u isti tretman? Dovoljno je samo u ovoj sezoni sagledati pristrani način delegiranja sudaca na štetu Hajduka te nekažnjavanje njihovih propusta.

Godinama smo svjedoci proizvoljnih tumačenja propisa HNS-a, zaobilaženja te prilagođavanja istih interesnim stranama, stoga na ovakvu samovolju i bahatost krovne nogometne organizacije u Hrvatskoj možemo odgovoriti samo neposluhom!

U tu svrhu KNH Torcida Split objavljuje HNS-u bespoštednu borbu svim legitimnim sredstvima, uključujući i sudsku tužbu te isticanje transparenta 'White Boys' na sjevernoj tribini stadiona Poljud, do dana dok se javno ne objavi zakonska odredba prema kojoj se navedeni transparent zabranjuje.

Isto tako, u cilju obrane digniteta HNK Hajduk i njegovih navijača upućujemo javni poziv Upravi HNK Hajduk da povuče svoje predstavnike iz svih tijela HNS-a te da zaustavi slanje Hajdukovih igrača u nacionalne selekcije svih uzrasta bez obzira na eventualne sankcije!

Nogometni savez koji na ovako sramotan način diskreditira Hajduk i njegove navijače ne zaslužuje nositi prefiks hrvatski!

HAJDUK IZNAD SVEGA, TORCIDA ISPRED SVIH

Predsjedništvo KNH Torcida Split'