PRVA HNL, 29. KOLO

Dinamo razbio Rijeku, Slaven bolji od Šibenika

03.05.2009 u 18:16

Bionic
Reading

U 29. kolu Prve HNL Dinamo je na svom stadionu prikazao fantastičnu igru i pobijedio Rijeku 4:0. Slaven Belupo je u Koprivnici bio bolji od Šibenika sa 1:0, dok je Zagreb uspio slomiti otpor Intera zahvaljujući krasnom pogotku Davora Vugrinca

Dinamo – Rijeka 4:0 (1:0)
Strijelci: 1:0 Badelj (23'), 2:0 Badelj (56'), 3:0 Sammir (64'), 4:0 Chago (77')

Ogled Dinama i Rijeke prema najavama trebao je biti najneizvjesniji susret 29. kola Prve HNL, no na kraju se to pretvorilo u Dinamovu simultanku u kojoj su modri nogometaši od samog početka dominirali i kreirali prilike kao na tekućoj vrpci. Već u uvodnim minutama bilo je vidljivo da se Rijeka nije u Maksimir došla braniti, tako da je i Dinamo imao više prostora za igru. Dominacija igrača trenera Jurčevića naplatila se već u 23. minuti, kad je nakon jedne povratne lopte Sivonjića Badelj opalio s vrha šesnaesterca i matirao golmana Rijeke Mancea.

Nakon tog pogotka Dinamo je krenuo još agresivnije, no do kraja prvog poluvremena, osim još nekoliko neiskorištenih prilika, golova nije bilo. Zato je modra momčad drugih 45 minuta odigrala sjajno i potpuno razmontirala goste iz Rijeke. Prvo je Badelj u 56. minuti svojim drugim pogotkom na utakmici povećao vodstvo Dinama na 2:0, da bi već u 64. minuti Sammir iz blizine, nakon prodora Mandžukića, svladao golmana Rijeke. Fantastičnu predstavu protiv riječke momčadi Dinamo je okrunio u 77. minuti kad je Chago postigao gol za konačnih 4:0.

Slaven Belupo – Šibenik 1:0 (1:0)
Strijelac: 1:0 Delić (37')


U Koprivnici se igrao mali derbi u kojem se odlučivalo o mjestu u Europi u sljedećoj sezoni. Slaven Belupo uspio je zahvaljujući odličnoj igri u prvom poluvremenu pobijediti Šibenik sa 1:0 i tako zadržati nadu da će naredne sezone igrati u nekom europskom natjecanju. Jedini pogodak na utakmici djelo je Delića u 37. minuti, koji je lijepom akcijom ušao u šesnaest metara Šibenika i prizemnim udarcem poslao loptu u mrežu.

Nažalost, dok je u prvih 45 minuta bilo donekle zanimljivo, u drugom dijelu kao da su se igrači i jedne i druge momčadi ispuhali, tako da nekih prevelikih prilika nije ni bilo. Ovom pobjedom Slaven se popeo na treće mjesto na prvenstvenoj ljestvici.

Osijek – Zadar 1:0 (1:0)
Strijelac: 1:0 Vida (18')

Na žalost navijača Zadra, nastavila se serija utakmica u kojoj njihovi igrači nisu postigli pogodak. Serija se rastegnula na pet utakmica, jer ni u Osijeku Zadar nije uspio pronaći put do mreže. Za razliku od njih, Osijek je zahvaljujući agresivnom početku uspio doći do pogotka, koji je bio djelo Domagoja Vide u 18. minuti. Nakon izvedenog udarca iz kuta najviši u skoku bio je Smoje, koji je glavom pronašao Vidu, a njemu nije bilo teško iz blizine nogom zakucati loptu iza golmana Zadra.

Napadačka sterilnost Zadra s jedne strane te zadovoljstvo ranim vodstvom Osijeka s druge uzrokovali su da je intenzitet igre u ranoj fazi pao, tako da nekih hvalevrijednih akcija i prilika više nije bilo.

Cibalia – Croatia Sesvete 3:0 (1:0)
Strijelci: 1:0 Edin Husić (39), 2:0 Matić (51'), 3:0 Babić (81')

Ni četvrti trener Croatije u ovoj sezoni Milan Đuričić nije uspio dignuti na noge sesvetski sastav. Na gostovanju u Vinkovcima posljednja momčad prvenstva nadigrana je u svakom segmentu igre te je na kraju Cibalija slavila sa 3:0. Početak kraja Croatije krenuo je u 39. minuti kad je Husić doveo Cibaliju u vodstvo 1:0. Put do sigurne pobjede Cibaliji je utabao Matić u 51. minuti svojim prvijencom u prvenstvu, a točku na i slavlju vinkovačkog sastava stavio je Babić u 81. minuti.

Zagreb – Inter 1:0 (1:0)
Strijelac: 1:0 Vugrinec (11')

Pogotkom Davora Vugrinca u 11. minuti iz slobodnjaka Zagreb je na svom stadionu u Kranjčevićevoj pobijedio Inter. U utakmici u kojoj nije bilo nikakvog rezultatskog imperativa vidjeli smo tek jedan pogodak, no da je Inter uspio izjednačiti, ne bi bilo nezasluženo, jer su u drugom poluvremenu pokazali drugo, odlučnije lice, ali do promjene rezultata nije došlo.