28. KOLO PRVE HNL

Slepička i Mandžukić uzeli mjeru 'krojačima'

26.04.2009 u 21:43

Bionic
Reading

Tri pogotka Slepičke, dva Mandžukića te jedan Mirka Hrgovića zapečatili su sudbinu Varteksa u noćnoj utakmici 28. kola Prve HNL. Dinamo je pobijedio s uvjerljivih 6:1, a da je Mandžukić bio malo koncentriraniji, u mreži 'krojača' mogla je završiti još koja lopta

Posljednju utakmicu 28. kola Prve HNL-a u Varaždinu su igrali Varteks i Dinamo. Danima prije pretpostavljalo se da će to biti još jedna teška utakmica za Dinamo, pogotovo su se tome nadali navijači Hajduka koji se s 'modrima' bori za naslov prvaka, no na kraju su oni stigli do lake pobjede i doslovce uzeli mjeru 'krojačima'.

Varteks - Dinamo 1:6 (1:2)
Strijelci: 0:1 Mandžukić (19), 1:1 Smrekar (37), 1:2 Slepička (39), 1:3 Hrgović (61), 1:4 Slepička (63), 1:5 Mandžukić (74), 1:6 Slepička (88)

Varteks: Dreven, Šimek (od 77. Conjar), Lučić, Prahić, Melnjak, Papa (od 63. Vuk), Brezovec, Golubar, Bloudek (od 82. Lesjak), Mumlek, Smrekar
Dinamo: Butina, Tomečak, Lovren, Bišćan, Hrgović (od 80. Ibanez), Sivonjić (od 75. Etto), Vrdoljak, Badelj, Sammir (od 65. Chago), Slepička, Mandžukić

Dinamo je furiozno otvorio utakmicu. Mario Mandžukić je prvo zapucao nekoliko solidnih prilika, jednom je pokušao lobom pogoditi mrežu, no varaždinski golman Saša Dreven i njegovi bekovi u zadnji čas su spriječili pogodak, a onda je konačno zabio u 19. minuti. Začudo, 'modri' nisu nastavili s agresivnom igrom, nego su smanjili ritam, a Varteks je to polako koristio za preuzimanje inicijative. To se igračima Dražena Beseka isplatilo u 38. minuti kad je Matija Smrekar izjednačio na 1:1 nakon jedne loše reakcije obrane Dinama, koja je propustila izbaciti loptu iz svog kaznenog prostora.

Ipak, premda je pola varaždinskog stadiona bilo na nogama, i to onaj dio koji je navijao za domaće, već u idućoj minuti podigao se drugi dio tribina, na kojem su bili smješteni BBB-i i kibici Dinama. Tijekom jednog visokog ubacivanja na 10 metara od Varteksovog gola došlo je do sudara Mandžukića i golmana Drevena, sudac Draženko Kovačić nije se oglasio, a lopta je stigla do Miroslava Slepičke koji je iskazao dobre reflekse i neometan spretno pospremio loptu u mrežu.

Do kraja poluvremena Varteks je nastavio s napadima, vidjeli smo i nekoliko prilika pred Tomislavom Butinom, no do promjene rezultata nije došlo. Sučev zvižduk koji je označio kraj prvih 45 minuta kao da je bio znak i za brojne zvižduke s tribina, čime su domaćini pokazali što misle o suđenju, a uzvicima 'cigani, cigani' što misle o svojim gostima.

Drugi dio susreta započeo je brojnim obostranim prekršajima. Prvo su Zagrepčani uklizavali u noge Varaždinaca, a onda su domaćini posebno grubi bili prema Mandžukiću i Iliji Sivonjiću. Sudac Kovačić pokušao je to riješiti kartonima, no tenzije ne samo da se nisu smanjile na travnjaku, nego su se proširile i na uskomešane tribine. Ipak, nije bilo riječi o bliskom susretu BBB-a i White Stonesa, nego o žestokoj razmjeni mišljenja suparničkih navijača na 'mirnoj' tribini, koja je na kraju prerasla u lagano šaketanje.

Na travnjaku se za to vrijeme ponovno počelo dobro igrati, redale su se šanse s obje strane, Varaždinci su pogodili i jednu prečku, a onda je Mirko Hrgović prvo iskoristio jedno izvrsno dodavanje Milana Badelja i zabio u 61. minuti te povećao vodstvo Dinama na 3:1. Zatim je Slepička samo dvije minute kasnije zabio i svoj drugi pogodak, i to nakon kornera Hrgovića. S tih 4:1 Dinamo je već na isteku sat vremena igre osigurao povratak na prvo mjesto na prvenstvenoj ljestvici.

Do kraja utakmice Mandžukić je zabio još jedan pogodak te promašio nekoliko izglednih prilika, trećim golom na utakmici mu se pridružio i Slepička, a igra Varteksa raspala se do kraja. Dinamo je zasluženo dobio visokom razlikom, a Kruno Jurčić posebno može biti zadovoljan presingom svojih igrača i efikasnošću napadača. Varaždinci su se u nedjelju navečer prikazali kao nedorasli suparnici raspoloženim Zagrepčanima, pa se mrtva utrka Dinama i Hajduka i nakon završenog 28. kola nastavlja s istom bodovnom udaljenosti kao i prije odigravanja posljednjih utakmica obaju takmaca.