UVJERILI SMO SE

Odbojka na pijesku je vrhunska zabava, a ne seksistički poligon

09.08.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Londonski gradonačelnik Boris Johnson podigao je dosta prašine izjavom da se na utakmicama odbojke na pijesku, jednom od najpopularnijih događaja u sklopu Olimpijskih igara, odbojkašice 'presijavaju kao vlažne vidre'. Požurili smo do Horse Guards Paradea, prelijepog objekta u samom srcu Londona gdje se ovaj turnir održava, kako bismo provjerili kakva je atmosfera. Loše vijesti za Borisa – nismo zapazili ni 's' od seksizma, već opuštene ljude koji navijaju bez predrasuda i uživaju

Johnsona smo već jučer po određenim parametrima usporedili s našim Milanom Bandićem, no čak i da ne ulazimo u meritum njegove pohotne izjave, činjenica je da muškarci već godinama sline gledajući prijenose ženske odbojke na pijesku (vjerojatno je i obrnuto, žene će bolje znati). Razloge nije teško dokučiti – dugonoge i vitke djevojke odjevene su u kupaće kostime u bojama svoje nacije i prigodno ukrašene tetovažama na zgodnim mjestima, a njihove razgibane kretnje nekoga s malo bujnijom maštom zbilja mogu asocirati na stanovnice mora, koje se obično nalazi u blizini plaže gdje je ova vrsta odbojke i nastala. Taj netko, istina, ne plaća svoje PR savjetnike suhim zlatom, pa ih onda uvaljuje u ovakve neprilike, ali ostavimo mi Borisa njegovim sugrađanima koji ga plaćaju.

Odluka da se teren za odbojku na pijesku kapaciteta 15 tisuća gledatelja postavi na prostoru Horse Guards Paradea, nekadašnjeg sjedišta britanske vojske i mjesta koje se naslanja na sjedište vlade u Downing Streetu, izazvala je oduševljenje posjetitelja Igara, ali i ponešto kontroverzi na domaćem terenu. Dio stanovnika Londona se, naime, nadao da su Olimpijske igre, činjenicom da se većina borilišta nalaze u novoizgrađenom Olympic Parku, izmještene iz centra grada. Tabloidi su, dakako, peckali ministre na temu 'hoćete li gledati seksi Brazilke u kupaćim kostimima iz svojih ureda', no sve se smirilo i na koncu su i najzadrtiji elitisti iz središta Londona prihvatili tisuće turista i navijača.

A oni uglavnom dolaze iz SAD-a i Brazila, zemalja koje su od 1996. otkad je odbojka na pijesku i službeno olimpijski sport, apsolutno svake godine osvajale medalje. Tako je bilo i u srijedu navečer, kad su Brazilke Juliana Silva i Larissa Franca svladale Kineskinje Hue Cheng i Xi Zhang sa 2:1 u setovima i osvojile broncu, dok su u američkom finalu Kerri Walsh-Jennings i Misty May-Treanor osvojile zlato, pobijedivši zemljakinje April Ross i Jennifer Kessy sa 2:0.



Među plesačicama koje nastupaju u pauzama susreta nastupila je i Danielle Peazer, ovdje najpoznatija kao cura Liama Paynea iz megapopularnog boy benda One Direction
Od yuppieja do hipstera

Susreti su, kao i cijeli turnir, protekli u sportskoj i veseloj atmosferi, bez ikakvih seksističkih primisli ili asocijacija. Publika je vrlo šarolika i živahna – od mladih yuppieja koji piju šampanjce i srču kamenice, preko stranih navijača kojih ima iz najrazličitijih kutaka svijeta, od Rusije do Australije, pa sve do hipstera koji se na tribine penju s kebab rollsima u jednoj ruci i energetskim pićem u drugoj. Glazba kao sredstvo za nabrijavanje publike još je više prisutna nego na drugim borilištima, a publika je opuštenija nego drugdje. Stekli smo dojam čak i da se na ovom prostoru popije najviše alkohola – paradoksalno, jer odmah iza ugla radi vlada koja je ograničila upotrebu alkohola na otvorenim površinama.

'U Londonu sam od početka Igara i ovamo se vraćam već treći dan. Najbolje mi je na odbojci na pijesku. Svi smo međusobno prožeti i ne vrijede nikakve općenite nacionalne predrasude. Primjerice, sad navijam za Brazilke, a sutra u muškom finalu navijat ću protiv Brazilaca. I to ne zbog toga što su mi manje zgodni od njihovih protivnika, Nijemaca, već zato što su me Nijemci kupili odlučnom igrom u polufinalu', kaže nam Australka Libby, koju smo upoznali u publici.

Njezin partner Ryan u šali dodaje: 'Nemam nikakve seksističke primisli kad gledam ovaj sport. I ne kažem to zato što mi je djevojka tu. Pa kvragu, gledate li vi zgodne cure na plaži u Hrvatskoj? Otkad je to zabranjeno? Ima li ljepšeg prizora nego gledati zgodne cure kako na plaži igraju odbojku?'

Vjerojatno je u pravu i vjerojatno bi se u Hrvatskoj trebalo više uložiti u popularizaciju i ovog sporta – infrastrukturu imamo, turniri su dosta česti, a možda bismo mogli izroditi i kakav uistinu vrhunski par. A onda možda dočekamo i prvenstvo Europe na Markovom trgu. Što bi na to tek rekli hrvatski zastupnici?