TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Nonšalantni seksizam u emisiji Petra Vlahova

04.07.2014 u 10:46

Bionic
Reading

HTV-ovi ljetni TV-magazini obično su light-verzija uobičajenih informativnih i mozaičnih magazina kakve javna televizija prikazuje tijekom ostatka godine, i u njima se aktualne teme prikazuju na nešto 'pjevniji', nonšalantniji (katkad i gluplji) način

Ako je suditi po prvoj epizodi ovogodišnjeg takvog projekta, emisije '7 dana', riječ je i o emisijama u kojima autori priloga ne moraju baš previše razmišljati o onome što govore pa im se, kao, ne bi smjelo zamjeriti kada laganini priču o ljetnim uniformama hrvatske policije nonšalantno začine finom dozom seksizma.

Petar Vlahov
, jedna od neuništivih i neobjašnjivih konstanta HTV-ova informativnog i mozaičnog programa ovogodišnji je nositelj lente miss prisavskog ljeta jer mu je pripala dvojbena čast da bude urednik i voditelj emisije '7 dana', surogata koji u ljetnoj shemi javne televizije nastoji remiksirati sadržaje koje inače gledamo u redovitim emisijama tijekom godine ('Labirint', 'Peti dan', 'Fokus' itd.), ali i dodati neke koje inače (s dobrim razlogom) ne gledamo. Obično je u takvim emisijama riječ o nekakvom light-bućkurišu politike, estrade, ozbiljnih tema i tračeva i svi ih obično zaborave čim ljetna shema počne jenjavati, premda su zabilježeni i slučajevi zaborava i odmah nakon emitiranja. Vlahov se i prije znao hvatati te ljetne info-limunade i, kao što riječ konstanta na početku članka sugerira, to je na HTV-u očito dovoljna kvalifikacija da mu se slično zaduženje povjeri i ove sezone.

I sad, s obzirom na činjenicu da se u nas imenica ljeto smatra sinonimom za 'ono kad ti se mozak ukiseli na dva mjeseca', i '7 dana', kao i svi dosadašnji takvi ljetni magazini, osmišljen je tako da ga možeš pratiti dok pereš suđe, vješaš veš, svađaš se s ukućanima, a vjerojatno i dok spavaš. Sugovornici koji su u studiju ovoga tjedna komentirali krajnje razvodnjene teme bili su Velimir Visković i jedan pametan gospodin iz Matice Hrvatske kojega je HRT-ov web bio najavio kao 'Igora Vidića' pa sam im ja povjerovala, iako se poslije ispostavilo da nije riječ ni o Igoru 'Vidiću' (kako sam prvotno bila prepisala s weba, ali me jedan dobronamjerni čitatelj ispravio) ni o Igoru Zidiću, pa se ovom prilikom ispričavam što pri gledanju emisije nisam zapamtila ime drugoga gosta, no naknadno sam saznala da je riječ o politologu Juri Vujiću. Vlahov je razgovor s ta dva intelektualca vodio tako da ih je prekidao svaki put kada su pokušali izgovoriti riječ s više od dva sloga ili im je rečenica bila složenija od: 'Hm, da'. Što se ostalih tema tiče, nikoga iz ekipe nije baš uhvatio grč od pretjerane analize ni aktualnosti, što bi oni vjerojatno objasnili time da ljeti ne žele zamarati gledateljstvo, dok iz naše perspektive izgleda kao da ne žele zamarati SEBE.

No sve bi to - i isprekidani razgovor s gostima kojima se nije baš dopustilo da bilo što sadržajno kažu, i prilog o liku koji je robijao s domaćim političkim mangama u Remetincu (a koji uglavnom nije djelovao kao netko tko ima blizak odnos s realnošću) i sve ostalo - završilo u rubrici 'ni po čemu pamtljivo popunjavanje minutaže' da pred sam kraj emisije nije uletio jedan prilog, naizgled banalan i tipičan izdanak šubidubi ljetno-magazinskih ficleka. Odlučili su, naime, govoriti o novim ljetnim uniformama hrvatskih policajaca.

Nove ljetne uniforme hrvatski policajaca prema riječima su glasnogovornika MUP-a maltene najvažniji korak u budućnost koji je hrvatska policija učinila još tamo negdje od doba Marije Terezije, prekrasne su do ganuća i njihovom se nabavom uštedjelo valjda pola vanjskog duga Republike Hrvatske. Malo pretjerujem, ali tako je otprilike zvučalo. S druge strane, predstavnici policijskog sindikata nisu zadovoljni, a nisu zadovoljni iz mnogo razloga, počevši od toga što su im rukavi polo-majica preširoki (je li još netko osim mene pomislio #croatiantragedies?) pa do nešto ozbiljnijeg razloga: majice na leđima imaju reflektirajući natpis zbog kojega nije jasno kako ih valja prati i peglati.

Što je u povodu tog problema rekao predstavnik policijskog sindikata? Rekao je nešto u stilu: 'Sada će naše ŽENE, SUPRUGE, DJEVOJKE imati problema s time'. I ne samo on. Tvrdnju je suosjećajno ponovila i mlada autorica priloga, bez imalo se razmišljanja svrstavajući u brigadu onih koji na životu održavaju stereotip 'mama kuha ručak, a tata čita novine', i dalje stameno prisutan u svakoj pori našega društva, počevši od školskih udžbenika nadalje.

Ljetni magazini HTV-a očito su doista poligon za lagane teme. Red neobaveznog razgovora, red pomalo ustajalih tema, red priloga o zatvorskim čudacima i red (ne tako) laganog seksizma. Gledatelje pred ekranima ne želi se previše zamarati. Nek se fino opuste dok im žene, supruge i djevojke peru posuđe nakon večere...