OD 19. TRAVNJA

Ciklus glazbenih dokumentaraca na HTV-u

17.04.2014 u 12:37

Bionic
Reading

Od 19. travnja na Drugi program HTV-a stiže prava poslastica za sve ljubitelje glazbe - 'Ciklus glazbenih dokumentarnih filmova'. Ovaj zanimljiv ciklus počinje intrigantnom pričom o legendarnom džez gitaristu Patu Martinu. U filmu koji je na rasporedu u subotu u 22 sata i 20 minuta pojavljuju se Delmar Brown, Red Holloway, John Patitucci, Les Paul, Joe Pesci, Carlos Santana i Pete Townshend

Tjedan dana kasnije, 26. travnja u 22 sata čeka vas 'Gypsy Music Hurts' film o čudesnom violinistu Nellu Weisu Mirandu - čudesnom jer Nello može svirati violinu samo s dva i pol prsta zbog urođene bolesti kralježnice. 'Gipsy Music Hearts' film je o strasti, ovisnosti, drami, nevoljama, patnji, humoru i novom početku.

Dana 3. svibnja također u 22 sata na Drugom programu čeka vas zanimljivo glazbeno putovanje uz 'Finsku krv, švedsko srce'. Riječ je o dugometražnom dokumentarcu Mikea Ronkainena nagrađenom s dva finska Oskara (nagrada Jussi) za najbolji dokumentarac i najbolju glazbu. Glazbenu okosnicu filma sačinjavaju pjesme koje je 1970-ih napisao prvi naraštaj finskih imigranata u Švedskoj, a u filmu ih uživo izvodi drugi naraštaj švedsko-finskih glazbenika.

10. svibnja u istom terminu možete gledati dokumentarac 'Agnetha - Abba & After' fascinantnu priču o životu i glazbenoj karijeri Agnethe Fältskog, članici legendarnog sastava Abba.

Ciklus završava 17. svibnja 'Marleyjem', pričom o jednoj od istinskih ikona 20. stoljeća. Autor Kevin Macdonlad pridružio se Marleyjevoj obitelji kako bi snimio prvi službeni biografski film o životu i nasljeđu jednog od najutjecajnijih pjevača, autora, glazbenika i aktivista u povijesti. Samo je mali broj glazbenika ostvario takav utjecaj, a Bob Marley je, iako mu je život bio prekratak, svakako jedan od njih.