VIŠE LOKACIJA U DUBROVNIKU

Kako je izgledao prvi dan snimanja nove sezone 'Igre prijestolja'

29.08.2013 u 06:48

Bionic
Reading

Prva klapa, prvog dana snimanja, četvrte sezone popularne televizijske serije 'Igra prijestolja' udarena je danas u Arboretumu Trsteno, nedaleko od Dubrovnika. Snimat će se trideset i sedam dana, i to ne samo u Dubrovniku i okolici, nego i u Splitu. Procjenjuje se da će troškovi snimanja u Hrvatskoj iznositi oko četrdeset milijuna kuna, a uz stalnu postavu HBO produkcije angažirano je i više od stotinu domaćih filmskih radnika

'Vrlo smo zadovoljni suradnjom s domaćinima ovdje u Dubrovniku, vrlo lijepo smo primljeni', kaže izvršna producentica serije Bernadette Gaulfield. Na pitanja o sadržaju novih nastavaka nije željela odgovoriti, tek je dodala kako su pronašli nekoliko novih lokacija u Gradu i okolici, pa tako Dubrovnik u novoj sezoni neće 'glumiti' samo Kraljev grudobran, nego i neka nova mjesta. Da bismo doznali o kojim se to mjestima radi, morat ćemo pričekati prikazivanje na televiziji, kazala je Gaulfield.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Hrvoje Hribar pohvalio se danas na setu 'Igre prijestolja' sustavom poticaja koje je odobrila Vlada.

'Sustav donosi dvije vrste koristi, procjenjivu i neprocjenjivu. Procjenjiva kaže da se na jednu kunu uloženu u poticaj natrag dobivaju dvije i pol kune, a neprocjenjiva je korist što će ove čudesne dubrovačke lokacije vidjeti više od stotinu milijuna ljudi', kazao je Hribar. Nakon verifikacije ovlaštene revizorske kuće koja bi trebala procijeniti je li HBO u Hrvatskoj potrošio planiranih četrdeset milijuna kuna sustav poticaja predviđa povrat od dvadeset posto. Prema tome, ovoj bi produkcijskoj kući, za ovu sezonu snimanja 'Igre', trebalo vratiti osam milijuna kuna.

Uz stalnu postavu HBO produkcije na setu serije je angažirano i više od stotinu domaćih filmskih radnika

'Dubrovnik nije samo kulisa za ovu seriju, Grad Dubrovnik je partner ovoga projekta', kazao je gradonačelnik Andro Vlahušić koji na svim setovima gdje će se snimati vidi potencijalne 'mete' za turiste. Predožio je čak i da se dijelovi korištene scenografije ostave na mjestima snimanja kako bi ih turisti mogli razgledati. Međutim izvršna producentica B. Gaulfield kazala je kako HBO ne može ostavljati kulise na lokacijama gdje se snima 'iz više razloga, ponajprije sigurnosnih'.

Među stotinama tisuća obožavatelja 'Igre prijestolja' mnogo je onih koji svoje ljetne odmore provode na mjestima gdje se pojedine epizode snimaju. Među onima kojima je to, ovoga ljeta, bio razlog dolaska u Dubrovnik je i britanski DJ Stephen Wakeling, poznatiji kao KosmetiQ. Proteklih je godina radio na glazbi za ovaj serijal pa je gledajući kadrove Grada pod Srđem poželio i uživo ga posjetiti.

'Očaran sam toliko da sam već počeo raditi na svom novom albumu gdje kao glavnu zvučnu kulisu koristim zvuk dubrovačkih zvona i pjev čiopa nad Gradom u predvečerje', kaže DJ KosmetiQ. I on je u Gradu sreo mnoge Britance i turiste iz raznih krajeva svijeta kojima je povod dolaska u Dubrovnik bio njegovo pojavljivanje u seriji 'Igre prijestolja'.

Dok su Vlahušć i Hribar gotovo uvjereni kako je već gotovo sigurno da će se i nove sezone ove serije snimati kod nas, u produkciji HBO-a nisu baš toliko sigurni u to.

'Vidjet ćemo što će biti. Ne mogu sada o tome govoriti, sve će ponajprije ovisiti o sustavu poticaja, tj. koliko ćemo od uloženog dobiti natrag', kazala je izvršna producentica B. Gaulfield.

Na početak snimanja pozvani su novinari iz nekoliko redakcija, što u drugim zemljama, kako su nam domaćini iz HBO produkcije kazali - nije slučaj. Iako su naši novinari tako privilegirani, ipak su ih sve vrijeme budno pratili momci iz osiguranja, a asistentice produkcije su se brinule da nitko od fotografa ne objavi više od dvije fotografije sa seta. Televizijskim je snimateljima dozvoljeno objaviti tek trideset sekundi snimke.

Dubrovnik je savršena kulisa za 'Igru prijestolja' već treću sezonu zaredom