TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

HTV-ovi biseri i prilikom zatvaranja OI u Londonu

13.08.2012 u 12:07

Bionic
Reading

Otvaranje Olimpijskih igara u Londonu na HTV-u neslavno su obilježili Mićo Dušanović i Drago Ćosić pa se javna prisavska televizijska kuća za zatvaranje odlučila u komentatorsku kabinu pozvati Dražena Ilinčića. Da im malo spere tri tone blata s obraza. Nabacao ga je još par hvati

Zahvaljujući slavnom nastupu Miće Dušanovića i Drage Ćosića prilikom komentiranja otvaranja Olimpijskih igara u Londonu, HTV-ovci su se, osupnuti količinom kulture, umjetnosti i inih onozemaljskih čuda koje su Englezi prezentirali na sletu, na zatvaranje OI odlučili poslati iskusnog novinara kulturne rubrike, Dražena Ilinčića. U društvu sa Stjepanom Balogom trebao je komentiranjem ceremonije završetka londonskih Olimpijskih igara svojoj prisavskoj matičnoj kući malo osvjetlati obraz. Nije mu uspjelo. Doduše, ni Balog mu nije pomogao.

Neću se, kao većina drugih internetskih komentatora, baciti na nabrajanja njihovih sinoćnjih bisera: to se ionako danas razglaba nad svim Excel tablicama u uredima i pod pola statusa na Facebooku, pa bi ovdje bilo suvišno. Nisu imali pojma o bilo kakvoj glazbi ili pop-kulturnom trendu nastalima nakon 1980, u modnom su se dijelu snalazili tako super da su Victoria's Secret prozvali engleskim brendom, iako svi znaju legendu o tome da se osnivač VS-a bacio s mosta Golden Gate, pokušavali su biti duhoviti, što kod HTV-ovaca gotovo u pravilu završi tako da ispadnu psihički bolesni i, uglavnom klasika. Jedina pozitivna strana njihova komentatorskog nastupa jest ta što će danas i još možda sutra Hrvatice i Hrvati biti previše zaokupljeni kolutanjem očima nad njihovim komentatorskim nastupom da bi se zamarali svojim stvarnim problemima, a takav je eskapizam uvijek dobrodošao otprilike kao i metak u čelo. Ali dobro.

Ono što, međutim, hoću komentirati ili, točnije rečeno, ono nad čime ću se još jedanput zapitati ZAŠTO jest sam angažman nekakvih posebnih voditelja, komentatora i nazovi-duhovitih i vrckastih persona o otvaranjima i zatvaranjima velikih sportskih događaja poput Olimpijskih igara. Nije li HTV napokon naučio da u cijeloj onoj kući onkraj Save nema te osobe koja bi to mogla kvalitetno odraditi? Točnije, nisu li napokon shvatili da bi najkvalitetniji način komentiranja takvih spektakala bio onaj u kojemu bi u komentatorsku kabinu posjeli spikera, a ne komentatora. Pa neka lijepo čita podatke koji su mu podastrti na papiru i prevodi tu i tamo koju riječ sa stranog jezika. U svim ostalim situacijama - minuta šutnje. Na temelju čega su zaključili da je umjesto toga bolje angažirati Dražena Ilinčića? Na temelju njegova angažmana tijekom predzadnjeg europskog nogometnog prvenstva? Zbilja? Na temelju toga? U medijima su se zadnjih dana bili pojavili i naslovi u kojima je vodstvo s Prisavlja tvrdilo da Ilinčića angažira zato što to gledatelji traže. Mo'š mislit, sigurno su demonstracije bile na travnjaku pred glavnim ulazom na HTV. A i znamo koliko im inače pri kreiranju programa znači glas naroda.

Neću se miješati u druge vještine, znanja i kvalitete Dražena Ilinčića, no sportski događaji i veliki spektakli očito nisu njegov forte pa je njegov angažman u komentatorskoj stolici bio potpun promašaj. Neću niti tvrditi da se zbog njegovih loših komentara i doista zastrašujućih pokušaja duhovitosti dogodilo bilo što strašno. Ipak je bila riječ samo o kič-festu s puno šarenih kostima i olinjalih rokera koje će svi do sutra zaboraviti, a mladim naraštajima neće izrasti tumor na općoj kulturi ako neko vrijeme budu živjeli u zabludi da je Victoria's Secret britanska firma. No uvredljivo je prema pretplatnicima što se o njihovu trošku ljude odvodi na ekskluzivne svjetske lokacije i zbivanja, a oni se tom prilikom ne potrude ni zavrtjeti Wikipediju da bi se zauzdali prije nego što izvale glupost.

O tome da je takav neprofesionalni pristup tipičan za HTV  i da ga, baš kao i u slučaju s Olimpijskim igrama, primjenjuju i kada nam je svima glava na panju - bolje da i ne počinjem.