NAGRADNJAČA

Tko ide na koncert grupe The National

04.11.2010 u 09:56

Bionic
Reading

Jedan od najznačajnijih indie rock bendova na planetu 14. studenog dolazi i treći put u Zagreb. Grupa The National koncert će održati u Boćarskom domu, a tportal.hr i Kultura Promjene svojim čitateljima poklanjaju 2x1 ulaznicu

Dvadeset i petog svibnja 2004. u klubu KSET skupilo se osamdesetak fanatika koji su došli vidjeti perspektivni mali bend iz Brooklyna, čiji zvuk je, unatoč referencama na americanu i Joy Division, rijetko tko uistinu mogao opisati. Godinu dana nakon toga, objavit će 'Alligator', svoj prvi album za veliku izdavačku kuću Beggars Banquet, koji će na kraju desetljeća dobar dio relevantnih medija uvrstiti u svoje izbore najboljih albuma od 2000. naovamo. Još dvije godine nakon toga, The National će opet posjetiti Zagreb, i ovoga puta u klubu Pauk okupiti više od tisuću ljudi, koji će u transu gotovo dva sata pjevati, bacati odjeću na pozornicu i plakati.

Godine 2010. ova je petorka zavladala i svijetom, i to svojim najintimnijim i 'najambijentalnijim' albumom 'High Violet'. Već u prvih mjesec dana samo u Americi uspjeli su ga prodati u preko 100 tisuća primjeraka, šest mjeseci nakon izlaska ta se tiraža utrostručila, a album je prije izlaska besplatno 'striman' i na webu New York Timesa. Njihov koncert u Brooklynu, izravno prenošen na Youtubeu, jedan je od najgledanijih prijenosa u povijesti tog sajta, a klimaks je uslijedio prije desetak dana, kad ugledni britanski magazin Q 'High Violet' proglašava albumom godine.

Po jednu ulaznicu osvojili su:

Lea Ordanić
Patrik Stupin