Glazba EKSPLOZIJA OSJEĆAJA

Goribor - najveće rock iznenađenje regije

  • Autor: D.J.
  • 29.12.2008 13:28:40
  • 29.12.2008 13:00:00

Rijetko se dogodi da se niotkuda pojavi grupa koja svojom kvalitetom, sjajnim tekstovima i krajnje dojmljivim glazbenim izrazom toliko očara publiku kao što je to uspjelo grupi Goribor iz malog srpskog grada Bora

Svoj današnji status mogu zahvaliti pioniru nezavisnog izdavaštva Zdenku Franjiću koji im je prvi objavio album još davne 1996. godine za svoju legendarnu nezavisnu etiketu Slušaj najglasnije.

Već nakon prvog albuma u Hrvatskoj otvorio klub obožavatelja grupe Goribor koji su se jednostavno oduševili njihovom poetikom i glazbenim izrazom čekajući kada će doći vrijeme da i ostali shvate koliko su dobri.Jednako je zanimljivo što su nakon nastupa na Art & Music festivalu 2006. godine u Puli mnogi prvi put čuli za njih, uključujući i mnogobrojne srpske rock kritičare i glazbene urednike koji su se tek nakon toga počeli zanimati za njih.

Nije dugo trebalo da se istovremeno pojavi nekoliko diskografskih kuća iz Hrvatske koje su im ponudile ugovor za snimanje albuma. Mogli su birati i izabrali su Dancing Bear, te su 2007. objavili svoj prvi pravi službeni album koji je iste godine bio na vrhovima lista najboljih albuma širom regije. Rock kritičari od Slovenije do Makedonije neskriveno su hvalili Goribor, proglašavajući ih najvećim i najljepšim iznenađenjem desetljeća.

 
Osnovani su u rudarskom gradu Boru na jugu Srbije, suočeni sa socijalnom nepravdom, beznađem i krahom kulturnih i ljudskih vrijednosti, nepriznati i nimalo cijenjeni u vlastitoj domovini, dugo su krčili svoj put na glazbenoj sceni. Gazeći duboko tim putem, došli su do utabane staze vlastitog uspjeha i danas su s razlogom na samom vrhu rock scene. Nije dugo trebalo da ih se prozove vrhuncem post-YU rock scene.

Njihova mješavina trip hopa i bluesa s psihodeličnim gitarističkim ispadima, ali prije svega s tekstovima koji pogađaju poput malja, oduševili su svakoga tko ih je došao pogledati i čuti. Oni jednostavno osvajaju svojom snagom izraza svakoga tko ih želi malo bolje upoznati.
Goribor 'Sjajne niti'

 
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više