PROFESSOR GREEN

'Alive Till I'm Dead'

16.08.2010 u 14:27

Bionic
Reading

Nova bijela rap zvijezda dolazi iz Britanije, ima hit s Lily Allen i prilično dobar album prvijenac

I nije neki problem nabosti hit na ovakav način – uzmeš zarazni klupski klasik 'Dub Be Good To Me' koji su Beats International snimili još 1990, obradiš ga kao 'Just Be Good To Green' i još uposliš prijateljicu Lily Allen da ti pjeva refren, što je mogao i bilo tko drugi, doduše, ali ime je dovoljno jako, kao i lice za potrebe spota, da pošteno lansira novu njušku u svijetu bijelog britanskog repanja ravno na vrhove najprodavanijih i najviše vrćenih hitova sezone.

'Just Be Good To Green'

Professor Green je, najkraće rečeno, nova velika zvijezda one britanske glazbene scene koja ne preferira studentske indie gitare, već ravno iz dubine londonskog Eastenda donosi hip hop koji nije izravno oslonjen na autohtoni engleski grime, iako miješa sve u rasponu od američkog old schoola do dubstepa koji je ionako zamijenio grime na asfaltu.

Istom onom asfaltu na kojem je 27-godišnji Green, pravim imenom Stephen Paul Manderson, lani zamalo ostavio vlastiti život, kada ga je u, kažu, besmislenom napadu netko poslao u bolnicu, zabivši mu slomljenu bocu u vrat. Momak je, dakako, preživio, usput ni kriv ni dužan dobio pokoji 'geto-bod' u cijeloj priči, a potom konačno napustio svijet internetske slave i mixtapeova te za veliki Virgin snimio svoj album prvijenac 'Alive Till I'm Dead', koji je standardno domoljubna britanska kritika već proglasila gotovo remek-djelom.

A što kažemo mi, daleko od britanske nepristranosti?

Pa, stvarno nije loš. Nije baš toliko dobar, ali donosi pristojni val svježine, kako u produkciji, koja je friška čak i kad je nostalgična, tako i u MC-janju, koje nije izgrađeno oko povijesnih vrhunaca rap-lirike, ali donosi solidne rimovane naracije te fino klizi s nazalnim stilom, stvarajući sasvim pristojnu galeriju suvremenog retro hip hopa. Od hitova 'na prvu', poput spomenutog sjajnog drugog singla 'Just Be Good To Green' (kopanje po naslijeđu ranog plesnjaka devedesetih patentirao je Wiley, a Green je pametno i uspješno nastavio istim stazama) ili prvog, nešto manjeg diskoidnog hita 'I Need You Tonight' (sa sempliranjem INXS), do nešto tvrđih stvari. Kao što su, recimo, 'Oh My God', digitalna doom-rokija s gostovanjem R&B/rap pjevača Labrintha ili dubstepasta masnoća 'Jungle', feat. Maverick Sabre

Šareno i dobro – zavrtite ga dok još traje ljeto.

Ocjena: 7.5 / 10

Izdavač: Virgin Records