BLIXA BARGELD I ALVA NOTA

Znalačka glazbena improvizacija u Tvornici kulture

12.08.2010 u 14:58

Bionic
Reading

Blixa Bargeld, nekadašnji gitarist Nicka Cavea i The Bad Seedsa, održat će s Alvom Notom 3. rujna koncert u Tvornici kulture

Blixa Bargeld je skladatelj, pisac, glumac, pjevač, glazbenik i predavač u mnogim umjetničkim područjima, a najpoznatiji je kao glavni vokal u grupi Einstürzende Neubauten i kao gitarist grupe Nick Cave i The Bad Seeds od 1984. do 2003. godine. Nastupao je na brojnim koncertnim turnejama po Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji i Japanu u gotovo svim poljima interpretativne umjetnosti.

Sa svojim dugogodišnjim prijateljem Alvom Notom, s kojim će 3. rujna održati koncert u Tvornici kulture, razvio je glazbeni koncept koji se temelji na kombinaciji improvizacije i apstrakcije. Impulzivna live izvedba Blixe Bergelda i razrađeni zvukovi krajolika Alva Note, doveli su do neočekivanog rezultata, koji se temelji na vlastitom eksperimentalnom materijalu iz kojeg crpe svoju energiju. Prvi put su zajedno nastupili 2007. u San Franciscu i od tada su snimili nekoliko pjesma, a njihov studijski album je izašao u proljeće 2010. godine.

Alva Nota, rođen kao Carsten Nikolai, opisuje samoga sebe najljepšom glazbenom mašinom koja na svojim nastupima uživo, kombinira minimalne elektronske zvukove i real-time vizualizaciju. Nastupao je u mnogim uglednim svjetskim prostorima te je osvojio brojne visoko cijenjene nagrade za umjetnost i elektronsku glazbu. Osim s Blixom, surađivao je s imenima kao što su Ryuichi Sakamoto, Ryoji Ikeda, Mika Vainio, Michael Nyman i Thomas Knak.

Blixa Bargeld i Alva Noto: Widerstehen