Glazba NE IDE BEZ SKANDALA

Svi gosti Porina prošli pretres

  • Autor: T. B.
  • 9.5.2010 14:06:48
  • 9.5.2010 13:22:04

Drugu godinu zaredom u Šibeniku je održana dodjela diskografskih nagrada Porin Classic u kategorijama klasike i jazz glazbe. No, kao što to često biva, uspjehe umjetnika i ovaj put je zasjenio skandal - Simfonijskom orkestru HRT-a ukradene su violine pa su pretreseni svi gosti pri izlasku iz kazališta

Porin Classic 2010. odvijao se u kazalištu, na otvorenoj pozornici te u franjevačkoj crkvi. Na samom početku višestruki dobitnik međunarodnih natjecanja, vrhunski dvadesetogodišnji orguljaš rođen u Šibeniku, Pavao Mašić nastupio je u franjevačkoj crkvi.

Za Šibenčane je pak najatraktivniji bio koncert Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Mladena Tarbuka i Maksimom Mrvicom kao solistom.

Naš najpoznatiji dirigent Pavao Dešpalj dobitnik je nagrade za životno djelo, a pjevačica Gabi Novak, supruga Arsena Dedića, u konkurenciji sa sinom Matijom Dedićem odnijela je čak dva Porina za najbolji jazz album i najbolju jazz skladbu. Njezina dvostruka pobjeda na neki je način simbolična, jer je Gabi najavila da se povlači 'iz diskografije'. Matija je, s druge strane, dobio Porin za najbolju izvedbu jazz skladbe.

Također su nagrađeni bili Anđelko Igrec za najbolji album klasične glazbe, Krešimir Seletković za najbolju skladbu klasične glazbe, Višnja Mažuran za najbolju klasičnu izvedbu, Alan Šnajder i Božidar Pandurić za najbolju snimku klasične glazbe, a za najbolju produkciju Vida Ramuščak.

Glazbenici koji su nastupili na Porinu bili su Gabi Novak, Anđelko Krpan, Nada Majarić, Matija Dedić, Tamara Coha Mandić, Dijana Grubišić Ćiković, gudači Simfonijskog orkestra HRT-a i maestro Pavle Dešpalj. Cijelu manifestaciju prenosio je HTV, a voditelj Dražen Siriščević zahvalio je svima koji su se oduprli zovu utakmice Dinama i Šibenika te je, da bi ih utješio, redovno izvještavao o rezultatu.

Nažalost, pri izlasku iz dvorane svi su gosti morali proći obavezan pretres jer je za vrijeme koncerta netko ukrao violine Simfonijskog orkestra HRT-a. Počinitelj je još nepoznat.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više