Glazba The Penny Black Remedy

'No One's Fault But Your Own'

  • Autor: D.Jagatić
  • 1.4.2010 10:10:07
  • 1.4.2010 9:16:15

Londonska grupa čiji prvi album je objavila britanska etiketa Cadiz Music višestruko je povezana sa Hrvatskom pa zaslužuje i prikladan osvrt iako glazba koju stvaraju spaja nespojive glazben stilove pa je i konačan dojam blago zbunjujući

TPBR su jedan sasvim novi bend na britanskoj sceni koji su na jedan vrlo zanimljiv način spojili alter rock sa country glazbom iako zapravo prevladava ska ritam uz neskriveni romski melos i naglašenu energiju koju posjeduju. No, nisu sve fuziju uvijek i dobre pa tako i TPBR zvuči blago rečeno čudno. Sa druge pak strane, Britanci su ih maksimalno popušili, te su još 2008. osvojili nagradu UK Indy Award za najbolju alternativnu grupu.

U grupi TPBR sviraju Keith M Thomson, Steve Nelson, Wilco van Eijk i pjevačica i perkusionistica Marijana Hajdarhodžić koja već punih 20 godina živi u Londonu iako je porijeklom iz Dubrovnika. Osim nje, TPBR povezuje i producent albuma Robert Nappholz, vrhunski domaći producent zaslužan i za posljednji album grupe Kawasaki 3P 'Idu Bugari', te još čitav niz produkcija ali i svirki sa svojom matičnom grupom Fali V. Ukratko, Nappholz je snimao i producirao album 'No One's Fault But Your Own' u svom studiju Debelji u Zagrebu. I dobro ga je producirao. Uz njih dvoje, trubu je na albumu svirao Đemo Čakić dok je kompletan dizajn albuma izradio zagrebački dizajnerski studio Laboratorium uz ilustracije Davora Rukovanjskog i reljef Tanje Vujasinović. Konačni vizualni dojam albuma je fantastičan, no vratimo se glazbi.

Prije tri godine su se upoznali i udružili jedan Škot, jedan Nizozemac, jedan Englez i jedna Hrvatica, te odlučili zasvirati neobičnu mješavinu stilova s naglaskom na Balkan ali uz stalno prisutan country štih. Nije dugo prošlo do osvajanja britanske publike pa i kritičara jer nije lako zaslužiti UK Indy Award. Spojivši nespojivo, TPBR najviše igraju na kartu raspojasane kafanske pijanke koja je vjerojatno i osvojila britansku publiku. K tome imaju tu punk energiju i romski melos pa ih nerijetko uspoređuju sa Gogol Bordellom i Manu Chaom, no country kvari cjelokupni dojam iako ih upravo country izdvaja od svih sličnih bendova koji su otkrili Balkan i prodaju ga zapadu. Navodno je njihova snaga u živim nastupima jer sudeći po albumu, najveći kompliment može biti da su simpatični ali ne i nešto više od toga.

Ukratko, zanimljiv spoj više glazbenih žanrova koji će nekome možda dobro sjesti iako bi ih, po svemu sudeći, trebalo doživjeti uživo, no nema sumnje da će o grupi The Penny Black Remedy biti još puno riječi.

Ocjena: 7/10
Izdavač: Cadiz Music
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više