Gretta

'Vidim što vidim'

25.03.2010 u 07:25

Bionic
Reading

Drugi, prijelomni album grupe Gretta daleko je bolji, sadržajniji, kompleksniji i pitkiji, no iako su ispravili sve greške koju su se nalazile na prvom albumu, još uvijek nemaju svoj, prepoznatljivi izraz na koji bi se publika mogla masovno zalijepiti

Dok su na svom prvom albumu 'Fanatik' objavljenom 2008. pokazali tko su, što su, kako sviraju i kakvu glazbu žele svirati, na drugom su ispravili sve nedostatke prvog albuma dokazujući da su itekako uvažili sve kritike i primjedbe na njihov račun. Za svaku pohvalu. Baš zbog toga Gretta više nije početnički bend, već zrela ekipa rokera koja se vraški potrudila da dokaže da s njima nema šale. Nažalost, uvijek ima neki ali.

Gitare daleko i prikladnije žešće i rifovi snažniji, a vokal Tomislava Čubeka nevjerojatno zreliji, jer očito je radio na svom pjevanju, ali pjesme redom nemaju svoje ja. Kao da su izgubljene u ogromnoj masi sličnih pjesama sličnih bendova bez karaktera kojima se nema što zamjeriti, ali koji se isto tako brzo zaboravljaju.

Tako Gretta ni nakon novog albuma nema aduta na stolu ni u rukavu. Ima 'samo' dobar album koji će biti vrlo teško nametnuti sve izbirljivijoj publici koja stalno želi nešto više, nešto bolje i nešto drukčije. Ništa od svega nabrojanog Gretta na novom albumu ne nudi. Oni su jednostavno korektno odradili svoj posao skladajući bazične indie rock pjesme s glavom i repom.

Je li to nedostatak pitkog i pamtljivog refrena, fraza ili stih koji bi ostali u mislima i nakon preslušane pjesme, groove ili pak tekstovi koji bi daleko više drmnuli publiku ostaje otvoreno pitanje. I jedna grupa Svadbas (čiji basist Marko Kalčić je producirao album), koja je bez sumnje na samom vrhu domaće indie rock scene s razlogom zbog iznimne kvalitete i nesvakidašnje kreativnosti tandema Miholjević/Ferina, itekako se treba potruditi i namučiti da dođe do publike, pa je stoga i zadatak Grette daleko teži.

Pretjerano razvodnjeni, ali pitki, odsutni, ali čvrsto na zemlji, dobri, ali ne dovoljno… Gretta je snimila vrlo dobar drugi album koji će im definitivno osigurati opstanak na sceni i nastavak karijere, kao i hod po rubu egzistencije. Dovoljno za nastavak nedovoljno za brži uspon. S obzirom na kilometražu u kvaliteti koju su prevalili od prvog do drugog albuma, treći album Grette mogao bi biti pun pogodak i ono nešto što svi očekuju od njih. Do tada neka album 'Vidim što vidim' bude vaš ulazak u svijet Grette čije vrijeme tek dolazi. Nitko ne zna kada će to vrijeme doći, ali jednog dana hoće. Sigurno!

Ocjena: 8/10

Izdavač: Spona/Aquarius Records