Gatuzo

'!'

03.12.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Drugi album Gatuza nudi pregršt prekrasnih rock pjesama i zaraznih melodija, međutim njihova realizacija dosta je upitna unatoč neskrivenoj sirovoj snazi koju posjeduju

Damir Trkulja Shiljo kao pjevač i gitarist i Goran Martinjak Džekica na bubnjevima na svom su prvijencu 'Noge/Ruke/Glava' dokazali da se dobar rock može svirati bez basa. Točnije, da su njih dvojica u stanju proizvesti sasvim prikladnu količinu artikulirane r'n'r buke, zbog čega su na samom startu svoje karijere uspjeli priskrbiti i Porin.

I dok ih je prvi album predstavio i dao svima do znanja da su tu i da misle ozbiljno, drugim albumom potvrdili su svoj status, ali i otvorili mnoga pitanja. Daleko zreliji i energičniji, '!' donosi doista prekrasne rock pjesme koje se neskriveno oslanjaju na Bloc Party i Killerse, ali opet, dovoljno su jedinstvene da budu pripisane samo Gatuzu. Pravo je čudo koliko bogato i sadržajno zvuče ta dva instrumenta u njihovim rukama, na momente čak bolje i bogatije od mnogih bendova s više članova.

Bez obzira što su se potrudili, zajedno sa svojim producentom Markom Kalčićem, zvučati što sirovije, snimajući album s naglaskom na sirovoj energiji koju posjeduju, bez dodatnih nadosnimavanja, napravili su album koji ima nesvakidašnju manu. Damir Trkulja Shiljo je sjajan gitarist, a njih dvojica zajedno skladaju odlične pjesme, no Shiljo je istovremeno, blago rečeno, vrlo upitan pjevač.

Konstantno na rubu falša, uz neskriveni napor, trudeći se što glasnije zapjevati, Shiljo pjesmama udiše šarm, ali istovremeno daje do znanja da bi netko drugi na njegovom mjestu od Gatuza možda napravio prvorazrednu rock atrakciju. Štoviše, snažan ženski vokal sjajno bi legao uz ove odlične pjesme ili pak jedan Nikola Marjanović (Sane), s kojim bi Gatuzo komotno potom mogli konkurirati i najboljima na globalnom nivou.

Ovako su dokazali da znaju, ali i da se usude nešto što bi bilo bolje da se nisu usudili. Drugim riječima, to su odlični glazbenici koji su napravili odličan rock album ispunjen odličnim rock pjesmama, ali bi s drugim pjevačem bio daleko uspješniji i pitkiji. Instrumentalni dio albuma za čistu je desetku!

Ocjena: 7/10

Izdavač: Dancing Bear