Videosex

'Videosex 84' i Lacrimae Christi' (reizdanja)

01.10.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Reizdanja prvih dvaju albuma slovenske grupe koja je na svojim leđima nosila dobar komad pop glazbe 80-ih u nekadašnjoj Jugoslaviji, izvrstan je uvid u rane radove domaće pop glazbe, synthpopa tj. elektronske glazbe, ali i uvid u slovensku scenu koja je tada žanrovski uvijek bila korak ispred ostatka scene

Grupa Videosex, tada vrlo provokativnog imena, nastala je 1983, a osnovali su je Matjaž Kosi, Janez Križaj, Iztok Turk i Anja Rupel. Prvim albumom 'Videosex 84' uspjeli su dignuti na noge publiku željnu plesa uz domaću glazbu koja se svojim velikim dijelom naslanjala na Depeche Mode, Bronski Beat, Erasure… ali opet na neki svoj specifičan način. S prvog albuma iskočili su hitovi kao što su 'Moja mama', 'Detektivska priča', 'Kako bih volio da si tu' te stvorili od Videosexa prvoklasnu atrakciju iz Slovenije koja je automatski osvojila cijelu bivšu državu. Anja Rupel postala je prava pjevačka zvijezda zahvaljujući sjajnom vokalu, ali i neskrivenom seksipilu. Provokativnost u tekstovima zagarantirala im je dodatnu pažnju publike i medija koja se dvoumila je li to alternativni bend ili plesni pop bend.

Drugi album 'Lacrimae Christi' dočekan je s nestrpljenjem i opravdao njihov uzlet s još većim brojem hitova kao što su 'Sivi dan', 'Tko je zgazio gospođu mjesec', 'Lacrimae Christi', 'Jesen', 'Klavir'. Do kraja karijere (1992) objavili su još dva albuma te 'Arhiv' (1997) sa svim do tada objavljenim pjesmama i otišli u povijest.

Anja Rupel nastavila je solo karijeru te objavila četiri albuma paralelno se baveći poslom radiovoditeljice, ali i novinarskim poslom zbog čega je ostavila velik trag na slovenskoj sceni. Istovremeno, Iztok Turk postao je jedan od najtraženijih skladatelja i producenata u regiji koji iza sebe ima rad s grupama kao što su Laibach, 300.000 Verschieden Krawalle, Germania, Rotor, Miladojka Youneed, Putokazi, a Janez Križaj, poput Iztoka, svoju karijeru nastavio je kao producent u čijem su studiju i uz njegovu asistenciju nastali neki od najvažnijih albuma izvođača iz Slovenije i Hrvatske, važni za povijest popularne glazbe: Hladno pivo, Gibonni, Boliers Quartet, Let 3, Laibach, Magnifico, Miladojka Youneed, Laufer, Meritas, Tamara Obrovac itd. Kao i njih dvojica, i treći član Videosexa Matjaž Kosi sudjelovao je i kao producent i kao glazbenik na mnogobrojnim slovenskim albumima.

Reizdanje prvih dvaju albuma grupe Videosex sjajan je uvid u pop glazbu 80-ih i početak glazbenog djelovanja glazbenika koji su svojom kreativnošću zadužili regionalnu glazbenu scenu i ostavili debeli i neizbrisivi trag na pop kulturu Slovenije i cijele regije. Istovremeno, pjesme s ovih dvaju albuma sigurno će probuditi brojne uspomene publike koja je odrasla uz njih i tek ih sada dobiva na CD formatu, dok bi nova publika mogla postati znatiželjna slušajući glazbu koja je nastala prije 15 godina, a zvuči još uvijek toliko svježe.

Ocjena: 9/10

Izdavač: RTV Slovenija/Dallas records