KYLIE MINOGUE

Uz sve transformacije, Kylie nastavlja s prokušanom praksom

03.04.2014 u 08:56

Bionic
Reading

Prvi album nakon 2010., prvi album za Jay-Z-ja i prva velika suradnja s opet popularnim Pharrellom Williamsom - i je li sve to čemu?

Pa, za početak je zanimljivo kako album koji se diči s toliko puno 'prvoga' zapravo zvuči tako 'tipično' - ako očekujete veliku revoluciju u glazbenom životu pjevačice koja već 25 godina igra na sigurno, prestanite. Ima igre, ali prevelikih iznenađenja - ne.

Osim toga, 46-godišnja Kylie Minogue još uvijek je seks-simbol pa igra na sigurno i u tom sektoru: 'Kiss Me Once' nakrcan je pjesmama o seksu, ma koliko tekstualno karikaturalne one ponekad bile - primjerice, u 'Sexy Love' naša je dama razigrana kao tinejdžerica s Miley Cyrus na zvučnicima mobitela, jureći u teen pop vlaku koji supotpisuje Wayne Hector, pjesmopisac One Directiona i Nicki Minaj. Odmah zatim slijedi i hipermoderni 'Sexercize', u kojoj se Kylie okreće dubstepu eksperimentirajući s modernim EDM basovima bez plesnog učinka, ali s puno dahtanja. 'Les Sex' opet je svemir za sebe - put u euro-electro, iritantan koliko i klupski raskošan.


Pharrellova 'I Was Gonna Cancel' uistinu zvuči kao Pharrell u post-Daft Punk fazi - iako temeljno disco, donosi dašak funka kao svakako jedna od ponajboljih pjesama na albumu iako se ne možemo oteti dojmu da bi ritam i aranžman još bolje sreo nekom još boljem i živopisnijem, manje konfekcijskom vokalu. 'Into The Blue' također jest sjajna iako je možemo zamisliti i kao pjesmu Selene Gomez koja bi nas jedno jutro čak i pozitivno iznenadila da kao takva osvane na YouTubeu.

Kylie i ovdje zapravo nastavlja s prokušanom praksom - ma kroz koliko transformacija prošla tijekom desetljeća svoje eksplozivne karijere, ma koliko 'netipičnih' suradnji na putu nakupila i koliko god da se trudila plesati između pukotina vremena i trenda, ona čuva svoju publiku te u konačnici nudi zapravo jedno te isto, ali se u isto vrijeme držeći zvuka 2014., digitalnog, prozračnog popa koji je katkad naglancan više od kristalnih kič-figurica u trgovinama mondenih skijališta ispunjenih novim ruskim bogatašima.

Što jest pametan komercijalni potez, gotovo alkemijski balans nostalgije i kurentnosti, no ne znači da je uvijek i najbolji potez za bildanje kvalitete.

Ocjena: 5/10

Izdavač: Parlophone