FUN IMA PJESMU GODINE

Grammy za album godine dobili Mumford & Sons

11.02.2013 u 08:36

Bionic
Reading

Najprestižnija nagrada u noći dodjele Grammyja, ona za album godine, pripala je u nedjelju navečer u Los Angelesu sastavu Mumford & Sons za album 'Babel', drugi najprodavaniji album godine u SAD-u

Njujorški indie-pop sastav Fun. dobio je Grammyje za najbolju pjesmu godine za 'We are Young' i za najboljeg novog izvođača, dok je četvrti najvažniji Grammy, onaj za najbolje izdanje godine, otišao u ruke australskog pjevača Gotyjea za 'Somebody That I Used To Know'.

U kategoriji nominiranih za najbolji album godine dominirali su muški izvođači, uz Mumford & Sons, Fun sa 'Some Nights', Franc Ocean sa 'Channel Orange', The Black Keys s 'El Camino' te Jack White s 'Blunderbuss'.

Pjesma 'We are Young' zajedničko je djelo trojca FUN.-a - Jacka Antonoffa, Natea Ruessa i Andrewa Dosta, te producenta Jeffa Bhaskera. Fun. je bio jedini bend nominiran u sve četiri 'ključne' kategorije Grammyja - za najbolji album, pjesmu, izdanje i najboljeg novog izvođača godine.

U kategoriji novih izvođača Fun. je pobijedio folk-rock skupinu The Lumineers, blues-rock skupinu Alabama Shakes, hip hop glazbenika Franka Oceana i country pjevača Huntera Hayesa.

Ocean, iako nominiran u tri od četiri najvažnije kategorije, nije za njih uspio uhvatiti ni jednog Grammyja.

'Somebody That I Used To Know' australskog pjevača Gotyea, najbolje izdanje godine, je pjesma koju izvodi s novozelandskog pjevačicom Kimbrom, a bio je jedan od velikih hitova 2012.

Na 55. po redu dodjeli nagrada Grammy, koje dodjeljuje američka Akademija za diskografsku umjetnost i znanost (NARAS), Adele, nakon što je trijumfirala na Grammyju 2012. sa čak šest nagrada, ove je godine dobila nagradu samo za najbolju pop solo izvedbu. Razlog je taj što nije u traženom vremenskom razdoblju - između 1. listopada 2011. i 30. rujna 2012., izdala niti jednu novu stvar. Adele je dobila Grammy za 'live' izvedbu 'Set Fire To The Rain' u Royal Albert Hallu u Londonu. Pobijedila je Rihannu, Katy Perry, Kelly Clarkson i Kanađanku Carly Rae Jepsen.

Kelly Clarkson bila je jedna od malobrojnih nominiranih izvođačica, s tri nominacije, a dobila je Grammy za najbolji pop album godine, dok je nagrada za najbolji rok album otišla rock-duu The Black Keys iz Ohija za 'El Camino'.

Reperi Jay-Z i Kanye West dobili su dvije nagrade - za najbolju rap-izvedbu i najbolju rap-pjesmu, za svoju suradnju na 'N****s in Paris', dok je Beyonce, Jay-Z-jeva supruga, dobila nagradu za najbolju tradicionalnu R&B izvedbu za 'Love on Top'.

Taylor Swift dobila je Grammy za suradnju s T-Boneom Burnettom i The Civil Wars na pjesmi 'Safe and Sound', a Rihanna i britanski DJ Calvin Harris dobili su Grammy za najbolji kratki glazbeni video za 'We Found Love'.

Grammyji su ove godine dodijeljeni u 81 kategoriji.