Rebel Star / The Frajle

Regionalni izvođači osvajaju publiku

15.10.2012 u 12:00

Bionic
Reading

Dva inozemna izdanja za dvije hrvatske diskografske kuće dokaz je da domaći diskografi pošto poto žele pronaći kvalitetne ali profitabilne izvođače. Sudeći prema novom albumu grupe Rebel Star, kvalitetu su dobili, a sudeći prema debi albumu grupe The Frajle, pronašli su i profitabilnu grupu.

Rebel Star je grupa Milana Glavaškog, nekadašnjeg vođe grupa Eva Braun i Popcycle, uz kojeg se u grupi trenutno nalazi jedan Mađar i dva Engleza pa je gotovo nemoguće grupu geografski etiketirati. Međutim, puno važnija je činjenica da je riječ o odličnom albumu velikog zaljubljenika u americanu i još više u stari zvuk rock grupa s kraja 60-ih i početka 70-ih, što je očito u gotovo svakoj od 11 pjesama s novog albuma. Već je prvim singlom 'Anđeli' bilo jasno da je u pitanju vedra duša prekaljenog rokera koji je odavno shvatio kako se pišu pjesme i koji je bez sumnje zaljubljen u ono što radi.

Naime, ako nešto karakterizira ovaj album, onda je to vedar ton svih pjesama i njihova akustična jednostavnost ispunjena toplim stihovima. Štoviše, Glavaški se potrudio nabaviti instrumente iz spomenutog razdoblja te snimiti album analognom tehnikom kako bi pjesme što više nalikovale pjesmama iz njemu najdražeg perioda pop rock glazbe. I uspio je. Vrlo veseo i poletan album specifične atmosfere koji odiše nekim prošlim vremenima i kojem samo treba mjesto u eteru da ga publika prepozna. Na momente jednoličan, ali svejedno pitak.

S obzirom na kaotično stanje u diskografskoj industriji Srbije, gdje gotovo svaki novi bend svoj album objavljuje kao samizdat, dok se postojeći diskografi guše u svojoj nemoći i zaostalosti, Rebel Star je spas pronašao preko granice u diskografskoj kući Dancing Bear iz Zagreba, gdje je, očito, pronašao ono što mu je nedostajalo. Logistiku koja će mu pomoći da njegove pjesme dođu do publike, ma gdje se ona nalazila.

Za razliku od Rebel Stara kojem je ovo već treći studijski album, svoj su prvi album The Frajle iz Novog Sada odlučile objaviti za Aquarius Records, ali za hrvatsko tržište, doku Srbiji imaju drugog izdavača. Pametan potez Frajli i profitabilan odabir Aquariusa. Riječ je o četiri vesele djevojke odličnih glasovnih sposobnosti s bogatim scenskim iskustvom koje su odlučile ujediniti svoju energiju i ponuditi publici vesele pjesme pune ljubavi. Počele su 2009. godine specifičnim obradama poznatih pop hitova, da bi na koncu snimile album s vlastitim pjesmama koje doista najbolje opisuje naziv vojvođanski tango. Kao da su bile učenice starog Balaševića koje su zbog neposluha izbačene iz njegove škole pa su mu se odlučile osvetiti i snimiti album na kojem gotovo svih 12 pjesama ima potencijal hita. Tango ritam uz karakterističan vojvođanski naglasak (i poneku tamburicu iz pozadine) i jednostavnost aranžmana, ali uz puno tihe energije koja svako toliko iskoči iz nekog uzvika, stiha ili rifa.

Već prvim singlovima 'Ich liebe dich', 'Štiklice' i 'Fina' osvojile su publiku kod kuće, ali i podigle na noge publiku na svakom svom gostovanju u regiji. Veselo, jednostavno, strastveno i dobro! Ako je Zaz zaludila Europu, a posebno naše krajeve, onda nema razloga da Frajle ne naprave to isto kod kuće i u svom susjedstvu. Upravo zbog svoje jednostavnosti, bezbrižne zabave, pitkih pjesama i neskrivene strasti izvedbe koju je producent albuma Vojislav Aralica sjajno upakirao u album.

Rebel Star 'Rebel Star' (Dancing Bear): 8/10
The Frajle 'Naš prvi album sa putovanja' (Aquarius Records): 9/10