'HANDWRITTEN'

Gaslight Anthem je prerastao svoje klupske početke

23.08.2012 u 09:40

Bionic
Reading

Gaslight Anthem nastavlja sa svojim punkerskim tretiranjem springsteenovskog naslijeđa. Je li četvrti album dobar koliko i prethodnici ili se balon inspiracije ispuhao?

Posljednjih desetak godina glazbeni se mediji natječu u tome tko će prvi pronaći prave spasitelje rock and rolla, a sve to vrijeme prave stjegonoše iskonskog, himničnog, romantičnog i blago bezobraznog rocka svirale su im pod nosom, spajajući retro nostalgiju s novom energijom gitara 21. stoljeća. Doduše, sve to počelo se odvijati tek 2007. godine, kada je izišao 'Sink Or Swim', prvi, briljantni album Gaslight Anthem, tada još punk benda iz New Jerseyja koji se u svega pet godina transformirao od melodičnih kvazifolk punkera do punokrvnih nasljednika Brucea Springsteena. S preživjelom punk oštricom i još uvijek moćnom lirskom ikonografijom Waitsovih urbanih klasika.

Brian Fallon, 'posljednji Romeo jukeboxa', svojim rašpastim glasom i pratećom sekcijom glazbenika koji kao da su potpisali ugovor s vragom za savršeni recept amalgama poetičnosti, melodičnosti i energije, na četvrtom albumu svog benda odlazi još više u springsteenovske vode pa dok je na jednom 'Sink Or Swim' (ali i probojnom nasljedniku 'The '59 Sound', koji je ugodno šokirao svijet već godinu dana kasnije) omjer brzih i sporih stvari bio dvije balade na vojsku songova za poganje, 'Handwritten' donosi većinom pjesme srednjeg i sporog tempa, sa svega nekoliko eksplozivnih himni za stiskanje šake u prvim redovima mosh pita. Poput fantastičnih oda ljubavnim kolapsima, '45' i 'Howl', ili epske naslovne pjesme, heartland rock himne koja je u konačnici jedna od najboljih koju su ikada napisali i snimili.

Između i oko melankoličnog adrenalina rasprostire se mreža bisera, savršenog braka električnih gitara, akustike i usnih harmonika, isklesanog za dvorane i stadione – momci iz Gaslight Anthem prerasli su svoje oznojene klupske početke još s 'American Slang' i to se itekako čuje u konstrukciji, ali i produkciji 'Mulholland Drive', 'Keepsake', 'Biloxi Parish'...

'Handwritten' je, najjednostavnije rečeno, 'najzrelija' ploča Gaslight Anthem do sada, a iako bi za mnoge slične bendove to bila smrtna presuda, u ovom slučaju to je samo razlog zašto ćete toliko puta stisnuti tipku 'repeat' te utoniti u sanjivi, ali i energični svijet vinila, starih automobila, slomljenih srca i asfaltne amerikane, iznova i iznova.

Ocjena: 9 / 10

Izdavač: Mercury