Glazba EXIT, DAN DRUGI

Kako su pankeri pojeli New Order

Nađete li se ikad u prilici birati između New Ordera i Toy Dollsa, odaberite pankere. Sigurno nećete pogriješiti. Zašto? Saznajte u tekstu Miroslava Wranke koji prati Exit za tportal.hr i portal terapija.net

Kad sam New Order prije koji tjedan gledao na InMusicu, ostavio me ravnodušnim.

OK, nastupio je nakon što su Eugene Hutz i njegova ciganopankerska banda poharali glavnu pozornicu festivala na Jarunu s jednom od najboljih svirki koje su se mogle čuti u zadnjih nekoliko godina u Zagrebu, pa mi se činilo da jednostavno nisu imali sreće. S Gogol Bordellom u takvom izdanju malo tko bi se mogao nositi ravnopravno.

No, na glavnom stejdžu u Novom Sadu prethodio mu je Hercules & Love Affair, koji je bio korektan, ali i prilično bezbojan.

Nije mi jasno kako i zašto su se našli u ulozi headlinera. DJ projekt koji konfekcijski koketira s funkom, ugodan za pogledati i poslušati uglavnom zbog vokala, nije pokazao ozbiljnije adute kojima bi mogao opravdati visoku poziciju u programu festivala poput Exita.

Pa ipak, čak i uz takvo mlako predjelo, New Order se nije iskazao. Kao da su ih pojele godine, samljela rutina, kao da su se zatvorili u čahuru iz koje izlaze slika i zvuk, ali ne i emocija. A mjuza bez emocija je pucanj u prazno. I to još ćorak.

Bili su toliko ispuhani i neinspirativni da sam nakon otprilike dvije trećine svirke otišao na Toy Dollse. Odmah sam požalio što ih nisam došao slušati od početka.

Jovan Đokić
Toy Dolls
Britanski pankrokeri svirali su neopterećeno i zafrkantski, stvarajući opuštenu i veselu atmosferu oko stejdža Fusion. Dinamičnu svirku pratilo je skakutanje po sceni i kreveljenje, u čemu im se dio publike bez ustezanja pridružio.

Dobru seriju nastavili su Goblini. Također izvrsno raspoloženi i u pravoj koncertnoj formi, pružili su čvrstu, himničnu brijačinu uz koju ste mogli skakati dok vam noge ne otpadnu i biti sretni.

Druga večer festivala bila je nešto bolje posjećena od prethodne, što se najviše osjetilo po gužvama pred šankovima i WC-ima. Ipak, čini se da to još uvijek nije ni blizu Exitu u najboljem izdanju.

Sitne sate proveo sam muvajući se po Dance Areni, ispred bine Suba i drugim mjestima gdje se pleše do jutra. To što sam imao priliku vidjeti i čuti nije bilo nešto bogznašto.

Dok su stejdževi sa živim svirkama prilično raznovrsni i, kvalitativno gledano, mahom na barem razini solidnog (a često i iznad toga), ponuda plesne glazbe dosta je jednolična. Na momente sam imao dojam da se isti DJ seli od stejdža do stejdža.

A zna se naći i DJ-eva koji bez pardona u elektroniku koju puštaju umiješaju cajke. Ima ljudi kojima se to sviđa, sudeći po gužvi i povicima odobrenja. Meni to baš nije dobro sjelo, ali eto. Sto ljudi, sto ćudi.

204397,204238,204221,204061
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više