KONCERT ZA PAMĆENJE

Vrhunski nastup nenadmašnog Satyricona

06.12.2008 u 15:08

Bionic
Reading

Satyricon, kultni norveški black metal bend u zagrebačkom je klubu Boogaloo svim ljubiteljima mračnih glazbenih nota priredio nezaboravan koncertni doživljaj s daškom hladnoga sjevera

Iako Boogaloo nije bio ispunjen do posljednjega mjesta, Satyru i Frostu, kreativnom dvojcu slavnoga benda, ta činjenica nije ni najmanje smetala da nam daruju nadahnuti koncert kao da nastupaju, u najmanju ruku, pred nekoliko desetaka tisuća fanova na pozornici nekog Wackena, Dowloada ili sličnih festivala na kojima ovaj slavni bend redovito nastupa.

Nakon što su britanski thrasheri Evile otkazali svoj nastup zbog ozljede gitarista Ola Drakea, uvijek nezahvalna uloga predgrupe ovoga je puta zapala švedski death metal bend Zonaria, koji su u listopadu objavili novi album The Cancer Empire, no njihov nastup nije nikoga impresionirao.

Korektni, ali ni po čemu inovativni Zonaria tek su djelomično zagrijali publiku za ono što se čekalo dvije godine.

Satyricon, svojevrsna black metal institucija, bend koji uživa veliki ugled i među kolegama glazbenicima - poznato je da je nekadašnji frontmen Pantere, a sad pjevač Downa Phil Anselmo veliki obožavatelj i štovatelj rada Satyricona – ponovno su dokazali da su apsolutni vladari pozornica kad je riječ o nastupima uživo.

Po mišljenju mnogih, bend je s prvijencem Dark Medieval Times i zahvaljujući fascinaciji srednjim vijekom postao začetnik podžanra black metala, tzv. medievala, no na kasnijim izdanjima njihov je zvuk evoluirao zadržavši prepoznatljive glazbene obrasce Satyricona.

Iako je njihovo posljednje izdanje The Age of Nero izazvalo podijeljene komentare, s obzirom na to da je bend snimio posve različit album od svojih klasičnih ranih radova, njihovim nastupima uživo nema se što prigovoriti.

Dobro raspoloženi frontmen Satyr, o čijoj se promjeni imidža na forumima također puno raspravljalo, poput pravog black metal showmana cijelo je vrijeme komunicirao s publikom, poigravajući se maštovitim stalcima za mikrofon.

Koliko je svjestan važnosti vizualne koncertne komponente, govori i zanimljiv podatak da su na prethodnoj turneji navodno svi članovi benda nosili traperice rađene po mjeri.

Profesionalno i uigrano od početka do kraja, Satyr i Frost - uz pomoć gitarista Azaraka i Gildasa Le Papea, basista Victora Brandta i plavokose klavijaturistice Jonne Nikule, koja također nije zaostajala za muškim kolegama kad je riječ o žestokom headbangingu - nadahnuto su nas proveli kroz svoju skandinavsku mračnu glazbenu viziju izvevši pjesme poput Hvite Krists Dod, Repined Bastard Nation, Du Som Hater Gud, Die By My Hand, Havoc Vulture, K.I.N.G, Fuel for Hatred i legendarnu Mother North, a oduševljena je publika izmamila i dva bisa.

Sve u svemu, koncert Satyricona bio je pravi melem za dušu i oči svih ljubitelja skandinavskog mračnog zvuka, a najzagriženiji fanovi mogu ih 'uloviti' na ovoj turneji najbliže nama u Pragu (7. 12) ili Poljskoj, u Wroclawu (8. 12) i Varšavi (9. 12).