TOP LISTA PROFITA

Lady Gaga zarađuje daleko više od svih glazbenica

27.12.2011 u 18:50

Bionic
Reading

Gagina zarada od 90 milijuna dolara dvostruko nadmašuje drugoplasiranu konkurenticu, country & western pjevačicu Taylor Swift (45 milijuna) te kalifornijsku superzvijezdu Katy Perry, koja je godinu završila sa 44 milijuna dolara zarade

Ako će godina na izmaku po nečemu ostati zapamćena, onda je to činjenica da su žene napokon uzele stvar u svoje ruke i prepustile etiketu slabijeg spola muškarcima.

Vrtoglavica za smrtnike

Naznake takvog razvoja događaja na top-ljestvicama i na pozornicama naslućivale su se i proteklih sezona, no svim ozbiljnim analitičarima preostaje samo zaključiti da su djevojke tijekom 2011. napokon dosegnule komercijalne vrhunce, zaradivši iznose od kojih običan smrtnik može 'zaraditi' tek vrtoglavicu. Ugledni američki časopis Forbes nedavno je prikupio sve relevantne podatke o zaradama ženskih izvođača u glazbenoj 2011. zbrajajući profite od prodaje albuma i singlova te koncertnih i svih drugih popratnih glazbenih aktivnosti, uključujući zaradu od linija parfema. Očekivano, pobjednica je Lady Gaga; zarada od 90 milijuna dolara dvostruko nadmašuje drugoplasiranu konkurenticu, mladu country & western pjevačicu Taylor Swift (45 milijuna) te trećeplasiranu, kalifornijsku superzvijezdu Katy Perry, koja je godinu završila sa 44 milijuna dolara zarade.

Nimalo neočekivano, prvih pet na top-ljestvici zaokružuju Beyonce s 'razočaravajućih' 35 milijuna i Rihanna, čijih se 29 milijuna u ovoj konkurenciji čine gotovo skromnima.

Iznenađenje je Adele

Adele, jedina britanska pjevačica među prvih deset, probila se na deveto mjesto sa 18 milijuna dolara ovogodišnje zarade, ponajviše zahvaljujući bestseleru '21' koji se i dalje prodaje nesmanjenim tempom. Napomenimo, Forbes svoja izvješća zaključuje ranije tijekom godine.

Kad je u svibnju objavljen njezin drugi studijski album Born This Way (istoimena pjesma postat će najbrže prodavani singl u povijesti iTunesa), svi su očekivali čuda. No rezultati na kraju godine čak i nadmašuju početne prognoze. Milijuni je fanatično obožavaju, ostatku svijeta ide na živce, no u tome i jest poenta: u odnosu na Lady Gagu nitko nije ravnodušan, a činjenici da je u 2011. konkurenciju kalibra Beyonce i Rihannu ostavila daleko u prašini, nitko se ne treba čuditi.

Njezina osnovna misija čini se nemogućom, ali očito ne i neizvedivom: okrenuti naglavačke dosadašnja pravila pop glazbe i – uz malo sreće – čitavu glazbenu industriju. Zasad joj ta misija odlično ide.