MFF U ZAGREBU

Kiša otjerala 'Idu' u Potepuh

28.08.2014 u 11:46

Bionic
Reading

Zbog obilne kiše i jakog vjetra koji je zapuhao šeste večeri Motovun festivala u Zagrebu, film 'Ida' poljskog redatelja Pawela Pawlikovskog nije mogao biti prikazan na Trgu Petrice Kerempuha na velikom platnu stoga je projekcija održana u ugodnom i toplom interijeru još jednog festivalskog kina- kina Potepuh

Između potpunog otkazivanja projekcije na trgu i prikazivanja filma u zatvorenom prostoru, sa znatno smanjenim kapacitetom sjedala, organizatori nisu dvojili niti trena. Naime, okupljajući se strpljivo za vrijeme najjačeg pljuska i iščekujući da se vrijeme smiri pa da projekcija ipak nekim čudom krene na trgu, makar i sa zakašnjenjem, najvjerniji filmoljupci apsolutno su zaslužili gledanje filma. Zbog toga je u interijeru Potepuha podignuto malo festivalsko kino sa pedesetak stolaca u kojem je najvjernija motovunska publika od 22 sata na suhom i toplom odgledala najavljeni naslov uz piće dobrodošlice kuće koja ih je ugrijala.

Potresna priča o redovničkoj novakinji Idi koja nadomak polaganja zavjeta upoznaje svoju jedinu živu članicu obitelji- osebujnu tetu Wandu koja joj zatim otkriva
pravu istinu o njenom imenu i židovskom porijeklu, izazvala je pažnju publike koja je film odgledala bez daha. Impresivno usnimljen u crno-bijeloj tehnici, gdje svaki kadar za sebe stoji kao umjetnička fotografija, od filmske je kritike opravdano proglašen najboljim filmskim ostvarenjem godine.

Večeras, u četvrtak, 7. dana Motovun film festivala u Zagrebu od 21 sat na rasporedu je film 'Jesu li visoki ljudi sretni' Michela Gondryja, redatelja poznatog po svom kultnom filmu 'Vječiti sjaj nepobjedivog uma'. Gondryjev dokumentarni animirani film donosi zanimljiv portret jednog od najvažnijih mislilaca današnjice Noama Chomskog koji govori o svojoj najranijoj pobuni tijekom djetinjstva, o poveznicama usvajanja jezika i stvaranja memorije te svojoj fascinaciji otkrićima Isaaca Newtona o okultnim silama.