U KINIMA: 'RUPA STRAHA 3D'

Zabavna kombinacija dječjeg filma i horora

16.11.2010 u 09:55

Bionic
Reading

Dobro spojena dječja avantura s elementima horora pruža ugodno iznenađenje

Poster 'Rupe straha 3D' ostavlja dojam strašnoga horora dok trailer obećava izrazito dječji film. Uzevši u obzir da je redatelj Joe Dante teško je unaprijed zaključiti pravi žanr ovoga projekta. Možda najpoznatiji po 'Gremlini' ili 'Unutarnji svemir' Dante voli kombinirati obiteljsku zabavu s često ekstremnim elementima drugih žanrova, poput fantastike ili rata. Naravno, bitna je kvaliteta tih mješavina, a Dante ih uglavnom izvrsno radi garantirajući zabavno iskustvo za sve naraštaje. Pitanje je prati li 'Rupa straha 3D' taj stil i kvalitetu i može li zabaviti modernu publiku.

Preselivši se s majkom u novu sredinu, braća Dane i Lucas upoznaju simpatičnu djevojku Julie iz susjedstva i sve se čini normalno, no ubrzo pronalaze neobičnu rupu u podrumu kuće. Osim što rupa nema dubine, oko mladog trojca počinju se događati i druge paranormalne pojave, usko povezane s njihovim strahovima. Mogu li otkriti tajnu rupe i preživjeti?

'Rupa straha 3d' uistinu je povratak pravom Danteovom stilu, što znači da je ovo prvenstveno obiteljski film začinjen obilnom dozom horora. No treba uzeti u obzir to da je 'horor' ovdje temeljen na lukavom igranju kamerom i atmosferom, a ne efektima i krvlju, čime se stvara iznenađujuća napetost za film reklamiran kao više obiteljski. Moglo bi se reći da su neke scene ovdje strašnije i svakako zabavnije od većine 'ozbiljnijih' horor filmova ove godine iako uvijek nude pozitivan kraj što je za svaku pohvalu. Često prožvakana radnja, ponekad glupi dijalozi i par neupečatljivih likova lako se zaborave, jer radnja brzo teče i napete scene sve se više gomilaju jedna na drugu što daje ugodno i zabavno iskustvo. Čak i one potpuno predvidljive su neodoljivo ukusne zbog očite predanosti cijele filmske ekipe. Možda malo slabija od prijašnjih Danteovih uradaka jest glumačka postava s potpunim naglaskom na troje mladih i neiskusnih talenata, ali oni posve solidno odrađuju svoj posao i čine još jednu pozitivnu stranu filma. Valja pohvaliti i nastojanje da se gledatelj ne tretira glupo, odnosno da sami likovi uglavnom racionalno postupaju na čudne situacije, iako se scenarij zna zaplesti u probleme.

'Rupa straha 3d' ugodno je iznenađenje i sjajan povratak Joe Dantea. Iako se ne može mjeriti s recimo njegovim 'Gremlinima', pruža sličnu količinu zabave ugodno spojene s horor elementima, čime garantira dobar provod za gotovo sve naraštaje te se svakako može preporučiti.