Film U 89. GODINI

U Zaboku umro srpski glumac Rade Marković

Poznati srpski kazališni, filmski i televizijski glumac Rade Marković umro je u 89. godini u Općoj bolnici u Zaboku, objavilo je srbijansko Ministarstvo kulture u Beogradu

Rade Marković bio je na odmoru u kući svoje druge supruge u Klanjcu kada mu je pozlilo. Umro je u petak na kardiološkom odjelu Opće bolnice u Zaboku, potvrđeno je Hini.

Rade Marković rođen je 14. listopada 1921. godine u Beogradu, njegova bivša supruga Olivera Marković također je poznata glumica, a sin Goran je proslavljeni filmski redatelj.

Kao filmski glumac Marković je debitirao 1948. godine ulogom u filmu 'Besmrtna mladost' Vojislava Nanovića.

Do 1987. godine je nastupio u oko 60 filmova. Za sporednu ulogu u filmu 'Šolaja' Vojislava Nanovića dobio je Zlatnu arenu u Puli 1955. godine. Među zapaženim su mu ulogama one u filmovima 'Diverzanti' (1967.) i 'Valter brani Sarajevo' (1972.) Hajrudina Krvavca, 'Nacionalna klasa' (1979.) i 'Variola vera' (1982.) Gorana Markovića. Glumio je i u popularnim televizijskim serijama 'Grlom u jagode' i 'Otpisani'.

Režirao je i dva dokumentarna filma te predavao glumu na Akademiji kazališne umjetnosti u Novom Sadu.

U bivšoj Jugoslaviji bio je nagrađen je svim najznačajnijim stručnim nagradama.

Posljednju filmsku ulogu ostvario je u filmu 'Mi nismo anđeli 2' 2005. godine, a posljednji intervju dao je prije nekoliko dana zabočkom Zagorskom listu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još