TAJNI AGENTI TRAJNO NESPOSOBNI

Najsmješniji filmski istražitelji

21.08.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Najpoznatijeg detektiva svijeta Sherlocka Holmesa krase jedinstvene vrline - povezivanje indicija, zapanjujuća dedukcija, brze i duhovite replike, a u najnovijem izdanju pokazuje da bezizlaznu situaciju zna riješiti i šakama. Većina istražitelja želi biti poput Sherlocka, no jedino što nekima uspijeva pri pokušaju rješavanja zločina jest detonirati eksplozije smijeha kod publike. Prisjetimo se poznatih njuškala kojima stvari baš ne polaze od ruke

Austin Powers

Jedan od ponajboljih britanskih tajnih agenata imao je nesreću da ga odmrznu punih trideset godina otkako je svijet prestao uživati u dobroj glazbi, odijevati se šareno, biti zaluđen seksom i ukratko, biti kul. No Austin Powers je toliko sposoban da ne samo da će se snaći u svakoj situaciji, postati dobar detektiv budućnosti, pomoći svijetu da ponovo bude kul, nego će pritom zavesti i mnoge ljepotice.

Ne štujući odviše moderne tekovine feminizma i političke korektnosti, Austin Powers ima vremena da dobaci neukusnu dvosmislenu pošalicu svim ženskim bićima, čak i seksi androidima iz svemira, dovoljno samouvjeren da vjeruje da će i one podleći njegovom šarmu.

Dapače, uvjeren je da je dovoljno da se skine u svoje gaćice s britanskom zastavom i pokaže svoj ljubavni tepih kako bi izvršio svoju dužnost za domovinu. No, naoružan samo svojim neodoljivim osmijehom punim groznih zuba, baršunastim kaputom i šalom od perja, Austin Powers ostaje vjeran svojoj vječnoj misiji - lovu na zloglasnog Dr. Evila, vjerojatno jedinu osobu na svijetu smiješniju od samog tajnog agenta.


Inspektor Jacques Clouseau

Inspektor Clouseau apsolutna je legenda detektivskog miljea. Svoju neprestanu nespretnost pokazuje baletanskom gracioznošću, a svojom nepobjedivom samouvjerenošću stavlja točku na i svog živopisnog karaktera.

Tako će prilikom sudara s neživim predmetom isti napasti serijom pseudokarate udaraca polako prihvaćajući neposlušnu stvarnost u kojoj ga zapravo ne napada skriveni plaćeni ubojica ne dajući mu zadovoljstvo pokazivanja borilačkog majstorstva.

Suočen sa sve brže rastućim kaosom koji neprestano stvara oko sebe, Clouseau zadržava svoju hladnoću i sposobnost razboritog prosuđivanja čak i kada samom sebi nehotice zapali odijelo ili sruši na sebe cijelu policu s tanjurima.

Naravno, njegovo razborito prosuđivanje je kategorija za sebe, koja redovito dovodi do ludila Clouseauovog kapetana Dreyfusa, posebice kad naposljetku luđačka logika francuskog inspektora nekim čudom trijumfira.


Nicholas Angel

Ova zabavna, ali prilično inteligentno složena komedija zabavlja se s motivima Agathe Christie 'Zločestim dečkima', 'Psima od slame', zadržavajući pritom konstrukciju punokrvnog krimića. Kao i u svakom dobrom krimiću, nositelj radnje je dežurno njuškalo, ovoga puta Simon Pegg u još jednoj potvrdi da je trenutno kralj filmske satire.

Njegov Nicholas Angel je policajac bez smisla za humor koji sve radi po propisima, ali toliko dobro da zasjenjuje svoje kolege koji ga zauzvrat ne podnose, a jedino društvo pruža mu japanski ljiljan. Iako ozbiljan u svojoj predanosti poslu, i unatoč tome što je glumac koji ga utjelovljuje prošao stvarnu policijsku obuku prilikom koje je izgubio čak trinaest kila, Nick Angel jednostavno je bedast, a najsmješnije u svemu je što toga uopće nije svjestan.

Stjeran u kut ismijavanjem okoline i svojom nepopustljivom predanosti poslu, Nick Angel naposljetku nema izlaza osim u trenutno ludilo u kojem se obračunava s cijelim selom. Pritom gazi sva pravila kojih se držao cijeloga života, ali daje samom sebi šansu da napokon bude frajer kakvim se uvijek smatrao. No, klasični revolveraški obračun na stranu, Nick Angel nam je najdraži kad nam mami osmjeh na lice pokušavajući uhapsiti klince jer piju pivo ili dok pokušava uhvatiti odbjeglog labuda.

Johnny English

Od svih era povijesti Crne guje do Mr. Beana, Rowan Atkinson pokazao se kao vrhunski komičar s bogatim dijapazonom različitih likova u svojem glumačkom arsenalu.

U ovoj parodiji na Jamesa Bonda ponovo nas nasmijava do suza demonstracijom svog potencijala za utjelovljenje tajnog agenta koji je nevjerojatno sposoban i snalažljiv, spreman na svaku situaciju, naoružan špijunskim tehnološkim igračkicama i usput apsolutno neodoljiv ženama. Barem dok sanja.

U stvarnosti je, naravno, sušta suprotnost svojih tajnih priželjkivanja, a svojim podjednakim darom za slapstick, kao i za šarmantnu dovitljivost, Atkinson nam ga prezentira kao smiješnog, ali neobično karakternog nespretnjakovića.

Agent English doktorirao je u Clouseauovoj detektivskoj školi – pištolj mu nikad ne propusti priliku raspasti se kad je najpotrebniji, njegove duhovite doskočice uvijek su neshvaćene, a njegova opširna razglabanja bez smisla o zločinu koji rješava ostavljaju u čudu i najveće mislioce.


Sherlock Jr.

Ne možemo pisati o smiješnim detektivima, a da ne spomenemo čovjeka koji je sve počeo. Opčinjen detektivskim pričama s filmova koje pušta kao kinooperater, lik Bustera Keatona sanja o tome da postane pravi istražitelj u ovom biseru nijemog filma.

Prava prilika mu se pruža kada dežurni zlikovac ukrade sat njegovog oca, ali i srce djevojke u koju je zaljubljen. Alter ego mladog kinooperatera tada izlazi na vidjelo te, poput izvornog Sherlocka Holmesa, neumoljivo prati trag svoje lovine.

Pritom brine o stilu tako da sve prepreke i zamke koje se pred njim nađu prelazi u fraku i s cilindrom na mjestu, nevjerojatnom lakoćom skakučući po krovovima vagona jurećeg vlaka, a sve na kvalitetnoj podlozi slapstick humora, kakvim nas u Keatonovom stilu zabavlja i danas većina društva s ovog popisa.

Zahvaljujući Keatonu i njegovom definiranju komedije u njezinim samim začecima, 'Sherlock Jr.' je čista filmska poezija koja slavi maštovitost i iluziju, no ne uz pomoć specijalnih efekata, nego zahvaljujući umjetniku koji je doslovce slomio vrat da to postigne.

Zanimat će vas u MAXtv videoteci: