Film U 93. GODINI

Preminula slavna glumica Mia Oremović

  • Autor: tportal.hr
  • 26.7.2010 17:48:14
  • 26.7.2010 16:26:31

Legendarna hrvatska kazališna i filmska glumica Mia Oremović preminula je danas u Zagrebu

U povodu smrti slavne glumice ministar kulture Božo Biškupić uputio je u ime Ministarstva kulture i u osobno ime izraze iskrene i duboke sućuti.

Mia Oremović, rođena u Požegi 31. srpnja 1918. godine, na početku svog umjetničkog i životnog puta između slikarstva i glume odabrala je glumu. 'Posvećenost ljepoti istinske umjetnosti i igre ostala je trajna odlika jedne od najvećih umjetnica hrvatskog glumišta i kinematografije.

Od svoje prve uloge u završnoj predstavi Glumačke škole dr. Branka Gavelle te u angažmanu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu zapažena je kao salonska glumica i vrsna komičarka, a kasnije jednako uspješna nositeljica ozbiljnih dramskih uloga. Širok raspon složenih dramskih uloga ostvarila je u kazalištu u Zadru, zatim ponovno u HNK u Zagrebu (Tanja u 'Novom domu' Bulgakova; Bianca u Shakespeareovom 'Othellu' i Olivija u 'Na tri kralja'), a najviše dosege svog kazališnog stvaralaštva postigla je u Dramskom kazalištu, surađujući s najvećim hrvatskim glumcima i redateljima na začetku traženja nove estetike i modernog teatra (Trnoružica u 'Ljubav četvorice putnika' Ustina, Zaručnica u 'Krvavoj svadbi' Lorce, Diana u 'Vrtlarovom psu' Lope de Vege, Blanche u 'Tramvaju zvanom čežnja' Williamsa i mnoge druge). Virtouznom glumom u 'Stilskim vježbama' Queneaua Mia Oremović zaokružila je svoje dramsko stvaralaštvo.

Hrvatska kinematografija, kao i široka publika, pamtit će Miu Oremović kao iznimnu filmsku glumicu, ikonu hrvatskog filma, koja je za svoje sjajne filmske uloge dobila i najveća priznanja: Nagradu Vladimir Nazor 1996. za životno djelo, Nagradu Fabijan Šovagović Udruženja hrvatskih filmskih redatelja 2002, nagradu Motovun film festivala '50 godina', dvije Zlatne arene za uloge u filmovima 'H-8' N. Tanhofera i 'Imam dvije mame i dva tate' K. Golika. Nezaboravne interpretacije u brojnim hrvatskim filmovima i televizijskim serijama ('Dnevnik očenašeka', 'Naše malo misto', 'Kapelski kresovi', 'Smogovci') i nezaobilazna uloga tete Mine u kultnom filmu K. Golika 'Tko pjeva zlo ne misli' ostat će antologijska ostvarenja, trajno sačuvana kao iznimna vrijednost hrvatske kinematografije.

Opraštajući se s dubokim poštovanjem s velikom damom i umjetnicom, čast nam je bila svjedočiti istinskoj umjetničkoj veličini, čije stvaralaštvo je trajnom vrijednošću obilježilo hrvatsku kulturu', stoji u pismu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još