ZALJUBLJENI NA FILMU

Nezaboravne romantične scene

13.02.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Ponovno nam dolazi taj dan u godini o kojem se toliko piše, priča i zna - Dan zaljubljenih. On često pažnju više privlači polemikama oko svoje istinitosti i iskrenosti nego samom vrijednošću koju bi trebao naglašavati

Mnogi se na taj dan pitaju ima li uopće smisla povinovati se takvim 'pravilima društva' za koja mnogi smatraju da su nam ih nametnuli različiti profiterski mamci koji blagdan ljubavi pretvaraju u praznik zarade.

Na stranu sve filozofije o Danu zaljubljenih, prava istina je – svima nam treba takav dan. Da, ponekad nam netko drugi treba reći kada pokazati osjećaje jer nam se dogodi da sami zaboravimo ili nismo dovoljno pametni, a upravo su ti osjećaji smisao cijele priče. Volimo se osjećati zaljubljeno i razveseliti voljene time da im to damo do znanja. A kad ne znamo kako to učiniti, inspiraciju možemo potražiti u romantičnim trenucima iz omiljenih nam filmova. Stoga, uoči Dana zaljubljenih, prisjetimo se najromantičnijih filmskih scena.

Izgubljeni u prijevodu

Billu Murrayju zamalo je izmakao Oscar za ulogu Boba, sredovječnog glumca koji živi na staroj slavi te je izgubio doticaj sa samim sobom, sve dok ga na neobično spontan način ne spasi mlada Charlotte koja s njim napokon uspijeva izraziti svoju osobnost. Iako se nisu nikad službeno upoznali, veza Boba i Charlotte postala je vrlo brzo posebna unatoč tome što je bila obilježena neshvaćenim i neizrečenim stvarima.

No kad Bob napokon skupi hrabrosti izreći Charlotte sve što je tijekom filma prešućeno, mi ostajemo izostavljeni iz tog razgovora.

Vreva japanskih ulica prisutna kroz cijeli film preplavljuje romantični dvojac poput rijeke ostavljajući ih da u nekoliko šapatom razmijenjenih riječi na trenutak uživaju u promjeni koju su jedno drugome unijeli u živote.


Zapravo ljubav

'Zapravo ljubav' pretrpan je romantičnim scenama, ali nekim čudom vješto izbjegava sladunjave klišeje. Ponajbolje to pokazuje scena kakvu smo vidjeli već u bezbroj filmova – javna prošnja u prepunom restoranu.

No ima nešto jednako romantično koliko i smiješno u jezičnoj barijeri koju Colin Firth pobjeđuje zajedno sa svojim strahovima dok na nespretnom portugalskom izjavljuje ljubav Aureliji, što cijelu scenu čini svježom, a nama je lako veseliti se s njim poput ostatka gostiju u restoranu.

Jednako svježe je vidjeti Hugha Granta kao britanskog premijera kako neznancima pjeva božićne pjesme zbog očajničke potrebe da pronađe djevojku koja je osvojila njegovo srce. Sve u svemu, film pokazuje da, iako ponekad na neočekivan i nevjerojatno nespretan način, ljubav prelazi sve prepreke.



Moulin Rouge

Ewanu McGregoru kao mladom i nadobudnom pjesniku, zelenom pod svjetlima raskalašenog Pariza kraja 18. stoljeća, ne smeta što je Satine kurtizana niti što ju je utjecajni knez praktički otkupio za sebe.

Ne smeta mu ni što ga Satine šikanira kad god joj se prohtije, on naprosto zna da je ona stvorena za njega. U trenutku kada ga ona zamijeni za imućnog kneza pokazujući mu naklonost najluđom verzijom sebe, on je u potpunosti razoružava pjesmom.

Ljubav je rođena, iako skrivena iza kulisa kako je zli knez ne bi uništio, no kao najveće ljubavi, ne nalazi sretan završetak. Ljubav ne možemo kupiti? Ljubav ne bira? Ljubav pobjeđuje sve, čak i smrt? Mnoge poruke možemo iz izvući 'Moulin Rougea', a na poseban, sneno-bajkoviti način toliko je iskren da mu jednostavno vjerujemo.


Titanic

Epska romansa Jamesa Camerona postala je najunosniji film u povijesti dodavši poznatoj priči o najvećoj havariji upečatljivu romantičnu notu. Pomiješavši spektakularne scene sa strastvenom ljubavnom aferom, 'Titanic' je upisao ime Leonarda DiCaprija u knjigu slavnih lomitelja srdaca.

Naposljetku, film nije zapamćen po spektakularnim scenama tragedije i broda koji tone, na koje su potrošeni milijuni dolara, nego po ruci Kate Winslet na zamagljenom staklu automobila te po već legendarnoj sceni 'letenja' na pramcu Titanica.


Usto, 'Titanic' je iznjedrio jednu od najvećih romantičnih himni koju ćemo zasigurno imati prilike čuti u različitim interpretacijama tijekom tek započele nove sezone 'Hrvatska traži zvijezdu'.

WALL-E

Ljubavna priča na potpuno novoj razini, u dalekoj budućnosti gdje dvoje robota pokazuje više ljudskosti od cijelog preostalog čovječanstva, nadahnjujuća je na poseban način.

Uistinu, ljubav ne robuje riječima, i bez njih se osjećaji mogu iskazati savršenom točnošću, što ovaj film u kojem gotovo da i nema dijaloga pokazuje, a posebno je pamtljiva scena svemirskog plesa.

Nakon što Wall-E vlastoručno osigura budućnost čovječanstva spasivši biljčicu, Eve napokon spoznaje da ne želi dalje bez njega. Iskazuje mu najčišću formu robotske ljubavi dajući mu električni poljubac, a on doživljava da mu je sva privrženost, pažnja i ljubav napokon uzvraćena. Nakon eksplozije emocija pretočenih u bestežinsku koreografiju, nijedan ljudski glumac ne bi mogao izgledati radosnije od malog robota čistača.


Casablanca

'Casablancu' i danas mnogi smatraju najvećom ljubavnom pričom svih vremena, a posljednja scena rastanka obilježila je filmsku povijest.

Gotovo 70 godina od premijere, 'Casablanca' se još uvijek gleda s paketićem maramica u krilu, za svaki slučaj. Bezvremenska dirljiva moć 'Casablance' skrivena je u činjenici da prikazuje najveću kvalitetu ljubavi. Prava romantična gesta ne traži ništa za sebe niti išta zauzvrat, nego je činimo samo da bi osoba koja nam je osvojila srce bila sretna, makar to značilo veliku žrtvu za nas.

Upravo takvu veliku žrtvu podnosti Humphrey Bogart dok stoji na marokanskom aerodromu, ne samo sa svojom vječnom ljubavi, već i s njezinim suprugom nagovarajući ga da zgrabi djevojku i pobjegne pred nacističkim neprijateljem. 'Ali mora postojati način da ta ljubav uspije', mislimo potiho dok Rick praktički nagovara Ilsu da ode bez njega, žrtvujući svoju sreću za njezinu. No on zna da joj ne može pružiti život kakvog bi željela te da će požalit. Možda ne danas, možda ne sutra... Znamo kako dalje ide, a zajedno s njima i mi nalazimo utjehu u tome što će 'uvijek imati Pariz'.

O romantičnim scenama nemoguće je pisati na objektivan način. Svatko od nas ima različito viđenje romantičnoga, stoga bi se ova lista mogla nastaviti bez kraja. Koje su filmske scene vas posebno dirnule? Izrecite nam svoje misli u komentarima i pomozite nam da zajedno nadopunimo popis najromantičnijih filmskih scena.

Zanimat će vas u MAXtv videoteci: