PREKINUTA MLADOST

Brittany Murphy - tužna holivudska sudbina

21.12.2009 u 16:19

Bionic
Reading

Darovita mlada glumica u jednom je trenutku bila zvijezda koja obećava, da bi je se Hollywood praktički preko noći odrekao

'Ljubav i ostale katastrofe'

Životna priča Brittany Murphy po mnogočemu bi, čini se, mogla poslužiti kao opominjuća lekcija o tamnoj strani slave. Lijepa mlada glumica u prvoj je polovici desetljeća koje upravo ističe bila među najzanimljivijim holivudskim zvijezdama u usponu, da bi praktički preko noći dobila izgon iz raja zbog navodnog problematičnog ponašanja.

Rođena 10. studenoga 1977. u Atlanti, glumom se počela baviti s devet godina. Debitirala je sa 13 godina u jednoj epizodi popularne serije 'Murphy Brown', a iste, 1991. godine, dobila je glavnu ulogu u seriji 'Drexell's Class', koja je emitirana samo jednu sezonu.

Nakon još nekoliko televizijskih projekata, među kojima je bila i jedna epizoda serije 'Frasier', 1995. godine ostvarila je vrlo zapaženi filmski debi u odličnoj tinejdžerskoj komediji 'Djevojke s Beverly Hillsa', u kojoj je glumila neuglednu srednjoškolku koja kao štićenica glavne junakinje (Alicia Silverstone) postaje kul cura.

Ipak, trebale su proći još pune četiri godine do njezina pravog proboja među najtraženije mlade holivudske glumice, što je ostvarila ulogom pacijentice djevojačke mentalne ustanove u drami 'Prekinuta mladost'. Godine 2000. tumačila je glavnu ulogu u kultnom hororu 'Cherry Falls', a sljedeće godine ostvarila je dojmljiv nastup uz Michaela Douglasa u hit trileru 'Ne reci ni riječ'

'Mrtva djevojka'

Status zvijezde stekla je 2002. godine nastupom uz Eminema u svjetskom hitu 'Osam milja', nakon čega je postigla zapažene uspjehe komedijom 'Upravo vjenčani', u kojoj joj je partner bio Ashton Kutcher (njezin bivši dečko), i humornom dramom 'Djevojke iz visokog društva'.

Film koji je trebao potvrditi njezin status zvijezde A-ranga, 'Mala crna knjižica' iz 2004. godine, podbacio je u kinima, a njezino navodno problematično ponašanje na snimanju tog filma stvorilo joj je negativnu reputaciju u Hollywoodu, pa su joj otada sve rjeđe nuđeni nastupi u A-produkcijama.

Njezin posljednji doista zapažen projekt bio je adaptacija stripa 'Sin City', snimljen 2005. godine, u kojoj nije imala prilike pokazati mnogo više od svoga seksipila.

Veoma hvaljenu ulogu ostvarila je godinu dana poslije u niskobudžetnom filmu 'Mrtva djevojka', no to je djelo, nažalost, prošlo prilično nezapaženo. U posljednje vrijeme glumila je u sve manje zanimljivim niskobudžetnim projektima.