Film ZAKASNILI 32 GODINE

Sarkozy kritizira američko pravosuđe u aferi Polanski

  • Autor: Hina
  • 16.10.2009 14:20:59
  • 16.10.2009 13:24:45

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je u razgovoru za dnevni list Le Figaro ocijenio da procesom protiv redatelja Romana Polanskog zbog silovanja nakon 32 godine, SAD nije pokazao dobru upravu u pravosuđu

'Razumijem šokiranost težinom optužbi protiv Romana Polanskog. Ali dodajem da se dobra uprava pravosuđa ne očituje 32 godine nakon nedjela, kada optuženi ima 76 godina', rekao je Sarkozy.

U razgovoru objavljenom u četvrtak navečer na internetskoj stranici Le Figaroa, Nicolas Sarkozy priznaje da je prva reakcija njegovog ministra kulture Frederica Mitterranda na aferu Polanski bila pogrešna. 'Frederic Mitterrand je priznao da je njegova izjava bila greška i da zbog nje žali', ocijenio je Sarkozy.

Francuski ministar kulture i informiranja Frederic Mitterrand izjavio je da je 'zaprepašten' zbog uhićenja Polanskog, podsjećajući da je on francuski državljanin te da je ono što mu se stavlja na teret 'daleka prošlost'.

Američke vlasti su 1977. pokrenule sudski postupak protiv Polanskog zbog seksualnog odnosa s maloljetnicom.

Spomenuvši polemiku koja je uslijedila nakon knjige Frederica Mitterranda o seksualnom turizmu, Sarkozy je rekao da nikada neće dopustiti 'izjednačavanje homoseksualnosti i pedofilije' i ocijenio je da njegov ministar nije nikada zagovarao seksualni turizam.

'To je poput povratka u srednji vijek i sramoti one koji su upotrijebili taj argument', dodao je.

Frederic Mitterrand, nećak bivšeg socijalističkog predsjednika Francoisa Mitterranda, koji je u lipnju ušao u vladu, našao se u središtu polemike koju je potaknula njegova knjiga 'Loš život' objavljena 2005. U jednom poglavlju te knjige pripovjedač govori o seksualnim iskustvima s 'dječacima' koji se prostituiraju u Tajlandu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još