SPLIT FILM FESTIVAL

'Otok kukuruza' i 'Pratnja' osvojili Grand Prix

21.09.2014 u 12:51

Bionic
Reading

Nagradu Grand Prix Splitskog filmskog festivala u kategoriji dugometražnog filma osvojio je "Otok kukuruza" Georga Ovashvilija u produkciji nekoliko europskih zemalja, dok je za kratkometražni nagrađen nizozemski film "Pratnja" Guida Hendrixa.

Dodjelom glavnih nagrada u subotu navečer u Kinoteci "Zlatna vrata" zatvoren je 19. Međunarodni festival novog filma "Split film festival".

Posebne nagrade dodijeljene su filmovima "Unutarnji neprijatelj" Yorgosa Tsemberopoulosa (Grčka), "Atlas" Antoinea d'Agate (Francuska), "Trgovci pijeskom iz Lagosa" Karimaha Ashadu (Nigerija) i "Nasmiješi se i svijet će se nasmiješiti tebi" Shatha al-Hadda, Diaa al-Haddada, Abdelkarima sl Haddada, Yoava Grossa i Ehaba Tarabiehada (Izrael i Palestina).

Članica žirija kratkometražnih filmova Karla Lončar kazala je kako dobar film na neki način mora biti uravnotežen i sadržavati neki estetski aspekt po kojem je taj film prepoznatljiv, a s druge strane mora poslati određenu poruku i baviti se pitanjima važnima publici.


Središnja tema ovogodišnjeg Festivala bio je "Nadzor i kako ga izbjeći", a tijekom sedam dana prikazani su filmovi u konkurenciji dugometražnog i kratkometražnog filma, Forum 3, Gender, Odrazi i Posebni program.

U konkurenciji dugometražnih prikazani su filmovi Antonia d’Agate "Atlas", "Moje slijepo srce" Petera Brunnera, "Žena i rat" Junichija Inoue, "Melaza" Charlosa Lechuga, "Kako nestati u potpunosti" Raye Martina, "Otok kukuruza" Georga Ovashvilija i "Unutarnji neprijatelj" Yorgosa Tsemberopoulosa .

U šest programa od ukupno 90 minuta prikazana su 32 kratkometražna filma, i to eksperimentalni, igrani, animirani i dokumentarni, među kojima su bili i hrvatski "Filmu filmu" Petra Fradelića i "Binary Pitch" Vladislava Kneževića.

Tri diplomska filma studenata UMAS-a - "Mreža solidarnosti" Gilda Bavčevića, "Sveci" Ivana Perića i "Pinokia" Tome Šimundže - bili su posebnost festivala na kojem se predstavio i talijanski producent Fabrizio Polpettini, umjetnički direktor putujućeg festivala kratkih filmova.