U 85. GODINI

Preminuo scenarist, redatelj i glumac Paul Mazursky

02.07.2014 u 15:28

Bionic
Reading

Scenarist, redatelj i glumac Paul Mazursky preminuo je od posljedica srčanog udara u 85. godini života, javlja Variety

Mazursky je pet putra bio nominiran za Oscara, a njegova filmografija uključuje filmove 'Bob i Carol i Ted i Alice' i 'Slobodna žena' za koji je bio nominiran za Oscara i za najbolji scenariji i najbolji film.

Iako je svoje najbolje filmove napravio prije nekoliko desetljeća, Mazursky se vratio showbusinessu u svojim poznim godinama i to kao glumac – tumačio je ulogu Norma u kultnoj seriji Larryja Davida 'Bez oduševljenja molim' ('Curb Your Enthusiasm'), a glumio je i u Sopranosima.


Mazursky je 'uhvatio duh kasnih 60-ih i 70-ih, kad je pojam morala u Americi bio preokrenut naglavačke. Njegovi su filmovi na zabavan i human način istraživali teme poput bračne nevjere, ulozi psihoterapije na razvod, ali i starenju' piše Variety.
Bio je nadahnut radom europskih autora kao što su Fellini, Truffaut, Bergman, ali i američkih nezavisnjaka poput Woodyja Allena.

Karijeru je započeo radeći kao glumac još dok je pohađao koledž u Brooklynu. Glumu je učio kod Leeja Strasberga, a na filmu se pojavio u prvom filmu Stanleyja Kubricka 'Strah i želja' ('Fear and Desire'). No kako bi preživio, morao je raditi kao konobar i predavati u školi. Njegov profesionalni uspon počeo je ranih 60-ih kad se afirmirao kao scenarist televizijskih emisija. U međuvremenu je studirao film na UCLA-u, počeo je glumiti u niskobudžetnim holivudskim filmovima, a debitirao je kao redatelj kratkim filmom 'Prošle godine u Malibuu' (1962), parodiji slavnog Resnaisovog 'Prošle godine u Marienbadu'.