NA PETOM VAFI-JU

Počela radionica stop animacije na ruskom

23.04.2014 u 08:52

Bionic
Reading

Prvi dan VAFI-ja kino je bilo puno. Filmovi sa svih strana svijeta razveselili su djecu. No, dok su jedni gledali filmove, drugi su počeli učiti kako animirati i to 'na ruski'. Peto izdanje VAFI-ja (Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin 22.-27. travnja) donosi čak četiri radionice. Prvog dana festivala već je počela prva od njih radionica stop animacije koju vode Uliana Belkina i Leonid Krivenok iz ruskog Studija 'Da'

'Cilj je u ova tri dana, u šest sati, koliko traje radionica pokazati djeci kako napraviti animirani film. Prvo ćemo crtati likove, onda ih izrezivati sa škarama i na kraju – oživjeti. Najbitnije je djeci objasniti kako svoju ideju prenijeti u animirani film', objašnjava Leonid

Scenarij u hodu

Kako se radi o eksperimentalnom filmu, film koji će nastati na ovoj ruskoj radionici na hrvatskom festivalu još nema scenarij. 'Izmislit ćemo ga zajedno s djecom u hodu, a snimat ćemo i zvuk', pojašnjava Uliana. Sigurno im neće ponestati ideja jer djeca koja polaze radionicu zaljubljenici su u crtanje i animaciju. 'Volim crtati, ali kod kuće crtam na kompjuteru. Već sam i napravila nekoliko animiranih filmova, a jedan u 3D-u i to tako da sam gledala videe na youtubeu kako to treba napraviti. Na ovu sam se radionicu javila da vidim što je to stop animacija i kako se to radi', rekla nam je Doroteja (11).

Crtići iz kućne radinosti

I najmlađi polaznik radionice jedva čeka da vidi kako će njegovi crteži postati crtić, a pošto stalno nešto črčka po papiru – na nju ga je upisala mama. 'Mama mi je rekla da idem jer volim crtati. Jednom sam napravio doma crtić ali sam morao okretati stranice pa je to bilo jako sporo', ispričao nam je Noa (7).

Uliana i Leonid ove su radionice već vodili u više europskih i ruskih gradova, a u svom Sankt Petersburgu rade i s djecom s posebnim potrebama, a njihovi su filmovi uvijek društveno orijentirani. 'Ono što je najvažnije prilikom stvaranja filma je kreativni proces kojeg zajedno ostvaruju djeca i odrasli, a ne rezultat', zaključio je Leonid.

VAFI traje do nedjelje 27. travnja, a svi programi su besplatni. Više informacija saznajte ovdje