IMENOVANJE PREDSJEDNIKA

Mike Downey na čelu Umjetničkog savjeta Pulskog festivala

04.04.2014 u 21:51

Bionic
Reading

Na mjesto predsjednika Umjetničkog savjeta Pulskog filmskog festivala ministrica kulture Andrea Zlatar Violić imenovala je Mikea Downeyja, a na temelju javnoga poziva. Nakon što je imenovana predsjednica Umjetničkog savjeta Ivana Ivišić podnijela je zahtjev za ostavku iz osobnih razloga, objavljeno je na mrežnim stranicama Ministarstva kulture

Mike Downey cijenjeni je redatelj i producent koji je 2000. godine utemeljio neovisnu produkcijsku kuću Film and Music Entertaiment. Školovao se na Sveučilištu Warwick te na Sveučilištu u Parizu (Sorbonne Nouvelle), a radeći kao kazališni redatelj postavio je niz zapaženih kazališnih predstava, uključujući vlastiti tekst 'In Search for Artaud', ističe se u obavijesti Ministarstva.

Surađivao je s mnogim značajnim europskim umjetnicima kao što je Patrice Chereau, pisao za niz publikacija koje prate kazališnu i filmsku umjetnost (Screen International, Variety, Cinema Papers i dr.) te sam izdavao publikacije MPTV i European Film Rewiew (u suradnji s FIPRESCI-jem). Autor je više knjiga o filmskoj umjetnosti i producentskoj aktivnosti u Europi.


Osamdesetih je Downey radio kao producent i redatelj u Francuskoj, Njemačkoj, bivšoj Jugoslaviji i Velikoj Britaniji. Producirao je 'Čarugu' Rajka Grlića, koproducirao 'Seven Days to Live' Sebastiana Niemanna, a kao producent surađivao je na projektima Michaela Basseta, Fridrika Thora Fridrikssona, Petera Timma, Hillmara Oddsona, Andersa Ronnowa Klarlunda, Jasona Biggsa, Simona Aebya, Roberta Douglasa, Jannicka Johansena, Roberta Glinskog, Marka Dornforda i drugih.

Osvojio je niz prestižnih nagrada, a filmovi koje je producirao bili su zapaženi na mnogim filmskim festivalima diljem svijeta. Primjerice, film Gorana Rušinovića 'Buick Riviera', prema književnom djelu Miljenka Jergovića, prikazan je na festivalima u Puli i Sarajevu. Proteklih godina njegova neovisna produkcijska kuća pokrenula je projekte suradnje s Discoveryjem, a konstantno radi i na produciranju hrvatskih filmova te podupire razvoj filmske umjetnosti u čitavoj regiji.

Predaje filmske i kreativne kolegije na Sheffield University i Ohio University, član je Upravnog odbora savjetnika filmske škole na Oklahoma University i predsjednik Upravnog odbora savjetnika Međunarodnog filmskog festivala u Motovunu. Radi i kao savjetnik Amnesty Internationala, član je uprave Europske filmske akademije, Vijeća Britanske akademije za film i televizijske umjetnosti (UBAFTAS), a 2008. izabran je u Odbor za film BADFTA-e. Sada radi i kao savjetnik u USAID-u, organizaciji američke vlade koja podržava razvoj filmske industrije na Balkanu.