KARL MALDEN, R.I.P.

Kako je Mladen postao Malden i osvojio Hollywood

02.07.2009 u 18:03

Bionic
Reading

Svijet ga zna kao Karla Maldena, a roditelji su ga znali kao Mladena Sekulovića. Snimao je u samom vrhu Hollywooda čak sedamdeset godina, a preminuo je jučer u 97. godini

Pogledamo li u rikverc, u bogatu i veselu povijest Hollywooda, malo je ljudi koji su preživjeli gotovo 70 filmskih uloga, rad u nekim od najvećih filmova svih vremena i osvajanje Oscara, a potom živjeli gotovo 100 godina – i sve to kao imigranti s ovih prostora!

Malden u 'Tramvaj zvan čežnja'

Karl Malden, iako mu ime na prvo čitanje to i ne otkriva, jedan je od takvih imigranata – punim, pravim i neholivudskim imenom Mladen George Sekulović, Karl je sin Minnie Sekulović, Čehinje zaposlene u tekstilnoj industriji i Petra Sekulovića, Srbina iz Bileće (Bosna i Hercegovina), koji je u prijeratnom imigracijskom valu doselio u Chicago, danas najveću srpsku koloniju u SAD-u,  gdje se 1912. godine Karl rodio.
Kao najstariji od troje braće, Malden je govorio srpski jezik te od oca naslijedio ljubav prema pjevanju, nastupajući kao klinac u folklornim zborovima i kazališnim projektima svojeg tate, na srpskom jeziku. U školi se bavio košarkom, ali za slobodne aktivnosti izabrao je i glumu, ostavši tijekom školovanja rastrgan između dvije ljubavi – sporta i kazališta. To što je od 1931. do 1934. dobio posao u rudniku sa svojim ocem nije ga previše skrenulo s puta – s 22 godine mijenja ime i ponovo razmišlja o kazalištu, što ga vodi i do poznanstva s Eliom Kazanom, redateljem s kojim će kasnije snimiti klasike 'Tramvaj zvan čežnja' (1951) i 'On The Waterfront' (1954).

Tijekom Drugog svjetskog rata bio je u vojsci, a na filmu se pojavio upravo kao aktivni vojnik, dobivši ulogu u 'Winged Victory'. No karijera mu je katapultirana tijekom pedesetih, desetljeća u koje je ušao s 'The Gunfighter' i 'Halls Of Montezuma', a potom je za 'Tramvaj zvan čežnja' dobio i Oscara za najbolju sporednu ulogu – glavnu je, naravno, imao Marlon Brando

'Patton'

U narednim je desetljećima imao puno velikih uloga u puno velikih filmova – 'Birdman Of Alcatraz' (1962), 'Patton' (1970), 'The Cat o'Nine Tails' (1971), a puno je radio i za televiziju, gdje je odradio i svoju zadnju ulogu, onu u 'Zapadnom krilu' 2000. godine, glumeći katoličkog svećenika s istom onom Biblijom u rukama koju je koristio u filmu 'On The Waterfront', drugoj suradnji s Kazanom i Brandom za koju je također bio nominiran za Oscara. Malden je bio i jedna od najzaslužnijih osoba za dodjeljivanje kontroverznog Oscara za životno djelo Kazanu, ozloglašenom zbog holivudskog progona  'crvenih vještica' - Brando mu to nije oprostio i odbio je doći u Kodakovo kazalište uručiti priznanje svojem nekadašnjem mentoru, ali to je učinio DeNiro, na ceremoniji 1999. godine.

Karl Malden preminuo je jučer, kao 97-godišnjak, u svojem domu u Los Angelesu, a nadživjeli su ga supruga Mona Greenberg, s kojom je bio u jednom od najdužih holivudskih brakova u povijesti (s prstenom iz 1938. godine!), djeca, unučad, praunučad i jedna zvijezda na holivudskom Walk Of Fameu.