EDUKACIJA MLADIH FILMAŠA

ZFF bogatiji za edukativni program Industrija Mladost

15.10.2012 u 21:19

Bionic
Reading

Ovogodišnje izdanje Zagreb Film Festivala dodatno je obogaćeno kvalitetnim edukativnim programom Industrija Mladost! koji uključuje četiri raznovrsne radionice usmjerene na razvoj i edukaciju mladih filmaša

Novi edukativni modul ovogodišnjeg festivalskog izdanja je radionica Moj prvi scenarij – realizirana u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih redatelja, namijenjena je filmašima koji iza sebe već imaju snimljene i režirane kratke filmove te trenutno pripremaju svoj prvi cjelovečernji igrani film. Na prvom izdanju radionice sudjelovat će šestero redatelja i/ili redateljica čiji su kratkometražni filmovi prijašnjih godina festivala prikazani u programima Zagreb Filma Festivala – u Kockicama ili u međunarodnoj kratkometražnoj konkurenciji. Radionica će se održati pod vodstvom višestruko nagrađivanih scenarista i redatelja Ognjena Sviličića i Srđana Koljevića. Uz brojne nagrade koje su osvojili kao scenaristi za filmove koje su sami režirali, ali i za scenarije koje su snimili drugi autori, spomenuti filmaši ujedno su i profesori scenaristike na Filmskoj akademiji u Zagrebu, odnosno u Beogradu.

Po prvi puta izvan Velike Britanije, i to upravo na Zagreb Film Festivalu, održat će se Film London Microwave, radionica stručnog usavršavanja za program snimanja cjelovečernjih filmova s mikro proračunom. Film London javna je agencija za dugometražni film, televizijska djela, reklame i druge interaktivne sadržaje čija je misija osigurati razvoj i kvalitetu audiovizualnog sektora u Londonu i kapitalizirati učinke istog sektora na gospodarskom i društvenom planu. Zagreb Film Festival nametnuo se kao idealno rješenje za održavanje spomenute radionice van matične zemlje, s obzirom da se u proteklim godinama profilirao kao platforma za prve i druge filmove autora. Tim Microwave sastoji se od pojedinaca s više od 20 godina iskustva u produkciji cjelovečernjih filmova, poput urednice i producentice Maggie Ellis, Oscarom nagrađene producentice Mie Bays, Paula Webstera (producenta filma Atonement), Asifa Kapadije (redatelja filma Senna), Petera Ettedguija (producenta i scenarista koji trenutačno radi na najnovijem filmu o Jamesu Bondu), Kate Leys (jedne od vodećih britanskih stručnjaka za scenarij), i mnogih drugih. Pod vodstvom stručnog tima najuspješnije i najpoznatije europske i svjetske sheme produkcije filmova s mikro proračunom, mogućnost ovakve edukacije od velikog je značaja za hrvatske filmske djelatnike.

U suradnji s Hrvatskim filmskim savezom već desetu godinu zaredom na Zagreb Film Festivalu održat će se i radionica Palunko. Najdugovječnija ZFF-ova radionica dosad je educirala preko stotinu polaznika, snimljeno je šest kratkih filmova, a osvojena je čak i jedna glavna festivalska nagrada, Zlatna kolica. Radionica se održava za vrijeme trajanja festivala, a mogućnost sudjelovanja dobit će 12 polaznika koji će imati priliku svoju ideju pretočiti u scenarij, pod vodstvom stručnih mentora: uspješnih redatelja i scenarista Dalibora Matanića i Danila Šerbedžije te pisca i scenarista Tomislava Zajeca. Najbolji scenarij osvaja glavnu nagradu – produkciju filma od strane Hrvatskog filmskog saveza te premijeru u programu Kockice na sljedećem izdanju Zagreb Film Festivala.

Posljednji sadržaj u sklopu Industrije Mladost! jest mogućnost edukacije za najmlađe. Naime, program filmova za djecu, Bibijada, ove godine u proširenom izdanju najmlađima, osim gledanja filmova, nudi i mogućnost stvaranja istih. Od ponedjeljka do petka, za vrijeme trajanja Bibijade, svaki dan u jutarnjim satima u prostorijama kina Grič petnaestero malih filmskih stvaraoca radit će na svom prvom igranom filmu pod vodstvom mentora, voditelja nastave medijske kulture u OŠ Ivan Goran Kovačić, Jure Troje. Njihov uradak bit će prikazan na velikom finalu Bibijade, u subotu, 20. listopada, u kinu Europa