ZAVRŠILA MOSTRA

Proslavljeni korejski redatelj Kim Ki-duk osvojio Zlatnog lava

10.09.2012 u 08:09

Bionic
Reading

Kim Ki-ruk dobio je Zlatnog lava za najbolji film, zahvaljujući svojoj ultranasilnoj drami 'Pieta'

Filmski festival u Veneciji završio je trijumfom korejskog redatelja – Kim Ki-duk vraća se kući sa Zlatnim lavom za svoj film 'Pieta', dramu o sukobu žene i okrutnog zelenaša. Redatelj je tijekom primanja nagrade otpjevao pjesmu 'Arirang', jednu od najpoznatijih skladbi u povijesti (obje) Koreje, a koja je nosila naziv i njegova nedavnog dokumentarnog filma, snimljenog u svrhu analize redateljeve mentalne, emocionalne i kreativne krize. Kriza je sada očito prevladana, a rezultat je prestižna festivalska nagrada. Kim Ki-duk je za '3-iron', prije čak osam godina, u Veneciji dobio priznanje za režiju, ali ovo mu je prvi Zlatni lav za najbolji film.

Drugi veliki pobjednik Venecije, kako izvještava Reuters, bio je Paul Thomas Anderson, koji je za 'The Master', film o kultu zasnovanom na motivima ranih dana scijentologije, dobio Srebrnog lava, kako za režiju, tako i za obje muške uloge, one Philipa Seymoura Hoffmana i Joaquina Phoenixa.

Ulrich Seidl dobio je posebnu nagradu žirija za 'Paradise: Faith', najbolja glumica je Hadas Yaron ('Fill The Void'), nagradu za scenarij odnio je Oliver Assayas ('Apres Mai'), a najbolju kameru ima Daniel Cipri ('E Stato Il Figlio').

Praznih su ruku ostali Harmony Korine ('Spring Breakers'), Terrence Malick ('To The Wonder') Brian De Palma ('Passion'), čiji je film izviždan nakon projekcije.