IZOSTAO ALMODOVAR, STIGAO LUSTIG

'Bourneovo naslijeđe' otvorilo Avvantura Festival Film Forum Zadar

26.08.2012 u 08:58

Bionic
Reading

Na zadarskom antičkom Forumu u subotu navečer otvoren je Avvantura Festival Film Forum Zadar koji će u svom trećem izdanju na šest lokacija u dva grada (Zadru i Biogradu) publici predstaviti osamdesetak filmskih ostvarenja

Već prvog dana Poljana Pape Ivana Pavla II, gdje je prikazana hrvatska premijera filma 'Bourneovo naslijeđe' redatelja Tonyja Gilroya i Poljana Šime Budinića, na suprotnoj strani zadarskog Poluotoka na kojoj je publika uživala u projekcijama filmova 'Oliver Sherman' Ryana Redforda i 'The First Rasta' redateljskog dvojca Helena Lee / Christophe Farnarier, disale su 'punim filmskim plućima'.

Odaziv publike bio je odličan, što se jednim dijelom može pripisati i činjenici da je ulaz na sve projekcije besplatan. Glavni program festivala plijeni posebnu pozornost jer će u njemu biti prikazani pobjednici Cannesa i Venecije te brojni drugi nagrađivani filmovi poput drame o mladim njemačkim neonacistima 'Combat girls' i 'Smrt čovjeka na Balkanu' Miroslava Momčilovića.


Festival u ovogodišnjem izdanju kao natjecateljsku kategoriju ima novi program '1st & 2nd Film' u kojem će na Poljani Šime Budinića biti prikazane prve i druge režije igranih, animiranih i dokumentarnih filmova, a natjecateljski karakter imaju i Sekcija studentskog te Sekcija kratkog filma, čije projekcije će se održavati u novoj zgradi zadarskog Kazališta lutaka.

Trg Pet bunara rezerviran je za retrospektive filmova dvojice kultnih modernista Michelangela Antonionija i Jacquesa Tatija, dok će se u biogradskom Ljetnom kinu prikazivati filmovi iz tzv. 'Feelgood sekcije' koju u nedjelju otvara 'Midnight in Paris' Woodyja Allena.

Unatoč neslužbenim najavama, na ceremoniji otvaranja nije se pojavio dvostruki oskarovac, slavni španjolski redatelj Pedro Almodóvar, ali je zato i ove godine svojom nazočnošću značaj festivalu dao hrvatski oskarovac Branko Lustig u pratnji supruge.

Avvantura Festival Film Forum Zadar završava u petak, 31. kolovoza, a u klubu Arsenal svake večeri održavat će se zabavni i koncertni program koji je sinoć u ulozi DJ-a otvorila poznata fotografkinja Mare Milin, a zatvorit će ga koncertom posljednjeg dana kolovoza grupa Jinx.